Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lite vågat i bönhuset

Lite vågade skrönor levererades under fredagens berättarkafé i det gamla bönhuset på Delsbo forngård. Det var Anders Sandqvist som var gästunderhållare, och mellan poängerna fick publiken hämta sig till musik.

Dellenbygden vilade blek vintersol och ett dunlätt snötäcke, och folket stampade av sig i bönhusfarstun. Inne i salen glödde den stora kaminen, och välkomnade folket med sprakande värme. På morgonen hade det varit minusgrader därinne, berättade fornminnesföreningens ordförande Peter Jonasson.

Förväntningarna steg bland åhörarna då gästberättaren presenterades som "en skrävlare av stora mått", och de infriades då Anders Sandqvist blickade tillbaka på barndomen på Gammelgården i Ramsjö, på fäbodvallarna, och inte minst på då han fick åka med på pensionärsresa till Helsingfors.

Farmor var central i gestaltningarna, en kvinna som styrde och ordnade. Men som också släppte valljäntorna fria på midsommarafton, för att själv hålla ställningarna på vallen, och sedan möta midsommarnatten tillsammans med barnbarnet.

– Då hade det blivit det där midsommarljuset, och taltrasten sjöng, mindes Anders Sandqvist.

Mindre fridfullt blev det på pensionärsresan till Helsingfors, då tre damer i svarta klänningar med röda rosor och gröna blad svalkade sig framför Sibeliusmonumentet, men det är en helt annan historia.

I bönhuset underhöll Karin Hjelm och Anna Grindsäter med musik på dragspel och fiol, och så blev det kaffe efteråt, och arrangören Hudiksvall Hela Livet kunde glädja sig åt att många ville komma för att lyssna och vara med. Det ska bli fler berättarkaféer, och när man har fått upp farten ska även publiken vara med och dela med sig av sina skrönor och minnen.