Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lite napp i Söderhamnsån

En treårig öring, 27 centimeter lång och troligen från Söderala. Det fick kommunens provfiskare nöja sig med att få upp ur Söderhamnsån.

På fredagsmorgonen samlades Gunnar Andersson, provfiskare, Andreas Håberg, natur- och fiskeutvecklare på kommunen, Hans Nilsson, limnolog, och assistenten Conny Björk strax nedanför museet vid Söderhamnsån, för säsongens sista provfiske.

Söderhamns kommun har en fiskeplan och i dess begynnelse gjordes en stor inventering av vilka fiskar det finns i kommunens vattendrag och vilka hinder de stötte på när de vandrade uppströms.

- Fiskevårdsarbetet handlar om att ta bort hindren så att fisken kan vandra, säger Andreas Håberg. Provfiskar gör vi för att kolla om det blivit några effekter.

Gunnar Andersson och Conny Björk går ut i ån. I ena handen håller Gunnar en håv med långt skaft och i den andra en stav med en anod längst ned. Den sänker han ned i vattnet och trycker på en knapp för att bedöva fisken med elektricitet.

Efter Gunnar följer Conny med en hink där de lägger fiskarna de håvar upp.

- Vad vi skulle vilja ha är en öring på 5-6 centimeter, då är det ett årsyngel som kläcktes i våras. Det skulle visa att åtgärderna gett resultat, säger Gunnar Andersson.

Sedan sju veckor tillbaka har sällskapet provfiskat ett 40-tal olika sträckor, så kallade lokaler, i vattendrag runt om i kommunen.

- Mycket öring har det varit fokus på, men det finns många andra sorter; gädda, mört, abborre ..., börjar Andreas Håberg.

- ... stensimpa är vanligast, och lake är relativt vanligt, fortsätter Gunnar Andersson. Roligast var när vi hittade en ål i en bäck i kommunen. Det var första gången, vi visste inte innan att det fanns ål där.

Vissa sträckor har provfiskats ända sedan 1970-talet och tack vare det finns långa serier bevarade, så att man kan gå tillbaka och jämföra vad man får i proven från år till år.