Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LISTA: Så ska du göra för att stoppa smittan – här är instruktionerna

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Det har gått ett år sedan coronaviruset kom till Gävleborg. Plexiglas och handsprit hör numera till vardagen.
Men i takt med att smittspridningen går upp och ner har myndigheterna kommit med nya instruktioner för hur vi ska bete oss och det är inte alltid lätt att hålla koll.
Vi reder ut vad som gäller här och nu.

Gäller alltid överallt

Stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk eller känner av något symtom.

Håll fysiskt avstånd till andra. Undvik trängsel. Träffa så få nya människor som möjligt. Om du träffar personer du inte umgås med i vanliga fall, gör det helst utomhus och håll avstånd.

Tvätta händerna med tvål och vatten eller handsprit ofta. Hosta och nys i armvecket.

Arbeta hemifrån så mycket som möjligt.

Max åtta personer är det som gäller för offentliga tillställningar och sammankomster som lyder under ordningslagen.

Munskydd inomhus

I Gävleborg uppmanar smittskyddsläkaren alla att ha engångsmunskydd när man är inomhus en längre tid och inte kan hålla avstånd till andra. Det gäller fram till 10 mars.

Resor

Använd kollektivtrafiken så lite som möjligt och i första hand den där det går att köpa platsbiljett.

I Gävleborg uppmanar smittskyddsläkaren alla som är födda 2004 eller tidigare att alltid ha munskydd i kollektivtrafiken, inte bara i rusningstid. Det gäller just nu fram till 10 mars.

Handla

Handla helst ensam och på tider när det är få andra kunder i affären. Butikerna ska ha koll på hur många kunder som får vara inne samtidigt. Tillbringa så lite tid som möjligt i affären.

Vårdbesök

I Gävleborg ska personer som fyllt 17 år ha munskydd när de besöker vården om det inte går att hålla 1,5 meters avstånd och besöket varar längre än 15 minuter. Det gäller fram till 10 mars.

Om du har symtom

Testa dig. Det gäller från ett år och uppåt i Gävleborg. På 1177.se och din region kan du läsa om hur det går till.

Om du har covid-19 ska du vara hemma minst sju dagar, varav de två sista dygnen ska ha varit feberfria. Du ska också känna dig betydligt bättre. Det gäller både barn och vuxna.

De som bor med en covidsjuk ska också stanna hemma i sju dagar, från det att den sjuke familjemedlemmen tog prov. Den som inte får symtom ska ändå testa sig efter fem dagar.

Varit utomlands

Den som kommer till Sverige ska testa sig och stanna hemma hemma i sju dagar. Vad som gäller för testning varierar och på Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa hur du ska göra.

Övrigt

Företagare, arbetsgivare, kommuner, träningsanläggningar och arrangörer ska ha koll på vilka regler som gäller för den egna verksamheten och se till att berörda kan följa dem. Grunden är att hålla avstånd.

Skolan: I Gävleborg planerar smittskyddet för att uppmana kommunerna till distansundervisning första veckan efter sportlovet för elever på högstadiet och gymnasiet.

Äldreomsorg: Hör med boendet vad som gäller vid besök.

Matställen: Högst fyra personer får sitta vid samma bord. Det gäller även om sällskapet är större.

Alkohol får inte serveras efter klockan 20 och serveringsställen ska stänga en halvtimme senare, men får sälja hämtmat.

På serveringsställen som räknas som en del av en så kallad "handelsplats", i till exempel köpcentrum eller gallerior, får bara en person sitta vid bordet. Den som behöver stöd, till exempel barn och funktionsnedsatta, får ha sällskap. Det gäller till den 11 april.

Fritid: Regeringen har uppmanat regioner och kommuner att hålla all verksamhet för allmänheten stängd så mycket det går. Det gäller till den 7 mars.

Allmänt för idrott gäller att, om det går, träna ute, ha så få som möjligt på träningarna och att inte ordna tävlingar och läger om det inte handlar om yrkesmässig idrott.

Barn och ungdomar som är födda 2002 eller senare får delta i organiserade aktiviteter inom idrott och annan verksamhet på fritiden, både inomhus och utomhus.

Här kan du läsa mer om vad som gäller i olika situationer:

1177 Gävleborg

Folkhälsomyndigheten

Krisinformation

Region Gävleborg