Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lisa Magnusson: Socialdemokraterna måste våga öppna för låglönejobb

Det har klagats mycket på att Miljöpartiet inte är regeringsdugligt. Socialdemokraternas problem är det motsatta: Regera har man varit bra på länge. Lite för bra för sitt eget bästa, faktiskt. För trots att väljarkurvan de senaste decennierna sett ut som kaninskutt nedför en sluttning lever partiet med en bild av att vara sig självt nog.

Man gör som man alltid har gjort och hoppas att det ska fixa sig, utan hänsyn till att tiderna förändras och att det vinnande konceptet sedan länge slutat vara vinnande. Inte minst jobbpolitiken är hopplöst daterad.

Det hade varit intressant om den före detta partisekreteraren Lars Stjernkvist velat adressera detta under sitt förstamajtal i Bollnäs. Han som, så sent som förra veckan, kritiserat just partiets ovilja att göra det som måste göras för att komma till rätta med den höga arbetslösheten.

"Debatten kring enklare jobb är sorglig, för det är en typisk fråga där Socialdemokraterna borde kunna hitta en lösning tillsammans med de borgerliga", sade han då (Dagens Industri, 26 april).

Men vem vågar väl svära i den kyrka som är Socialdemokraternas första maj-firande? Inte Lars Stjernkvist i alla fall. Vad detta ämne anbelangade var hans förstamajtal lika ljummet som vädret. Han pratade hellre om miljö, och om flyktingpolitik. Detta är båda viktiga områden, men också de hakar i jobbfrågan.

De stigande temperaturerna som vi alla bidrar till kommer framöver att leda till att stora områden i världen blir obeboeliga, vilket i sin tur innebär att vi inte bara kommer att ha krigsflyktingar att förhålla oss till, utan även klimatflyktingar. Lägg därtill att många av de enklare jobben i framtiden kommer att skötas av robotar, vilket Lars Stjernkvist själv var inne på i sitt tal.

På dessa omfattande förändringar biter inte skattefinansierade projekt och konstgjorda jobb av de slag som statminister Stefan Löfven talar sig varm för, och som Lars Stjernkvist nu lovordade i en passus. Inte heller är det realistiskt att tänka sig en lösning där alla skaffar sig högre utbildning.

Om vi vill ha en organisk, självgående arbetsmarknad där det samtidigt är lättare att få jobb så måste vi helt enkelt sänka lönerna. Frågan är bara hur man gör det på ett sätt som inte går ut över låglönejobbarna. En idé vore att skattebefria de första 100 000 kronor folk tjänar, vilket skulle innebära att det faktiska lönekuvertet inte påverkas.

Men detta ville ingen av förstamajtalarna i Bollnäs veta av. Tvärtom. "Vi kommer aldrig att acceptera sänkta löner", sade Elin Pöllä, ordförande för SSU Gävleborg. Samma budskap förmedlade Kommunal Mitts ordförande, Barbro Andersson.

Vurmen för toppstyrning av arbetsmarknaden är uppenbarligen het och stark, trots att politiker är usla arbetsgivare. Den offentliga sektorn är till exempel både underbemannad och underbetald jämfört med privata alternativ.

Lägg därtill att Sifos mätningar visar att allt färre arbetare identifierar sig som vänster, så närmar man sig också svaret på varför väljarna sviker. Inget parti kan överleva hur länge som helst på drömmen om svunna storhetstider.