Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lisa Magnusson: Sluta bete er som kristdemokrater mot Sveriges skolbarn

Barn är kristdemokrater, påpekade serietecknaren Liv Strömquist för några år sedan.

Det är inte bara det att de håller hårt på moralen. De vurmar även för kärnfamiljen och vill att alla mammor ska vara hemmafruar.

De är besatta av traditioner och bryter ihop om någon glömt pepparkakor till julafton, och det finns inga som är lika hårdföra rojalister som barn.

Helst skulle de hasa runt i krona och prinsessklänning jämt.

Jag skulle vilja tillägga att barn dessutom driver fram de vuxnas inre kristdemokrater. Hur förklarar man annars det enorma jublet över den lista som en gammal lärare nyligen lade upp på Facebook?

* Vi påminner alla föräldrar att det är hemma man lär barnen de magiska orden: god dag, snälla, var så god, förlåt mig och tack.

* Det är också hemma man lär dem att vara hederliga, inte ljuga, att komma i tid, vara flitiga, vara solidariska och att respektera sina vänner, de som är äldre och alla lärare.

* Hemma lär man sig också att vara renlig, att inte prata med munnen full och att inte slänga skräp på golvet eller på marken.

* Det är fortfarande hemma man lär sig att vara organiserad, ta god hand om sina ägodelar och inte röra andras.

* Här i skolan lär vi ut svenska, matte, historia, geografi, fysik, vetenskapliga ämnen, engelska och gymnastik. Vi bara förstärker den uppfostran som barnen får hemma av sina föräldrar!

Lärarens förmaningar har delats vidare över 34000 gånger.

De har blivit nyhetsartiklar och lyckligt citerats på ledarsidorna. Vad gör föräldrarna? frågar sig Göteborgs-Posten uppbragt.

Och det är klart att det är föräldrarnas jobb att se till att det blir folk av deras ungar, samhället bör göra allt för att de ska ta det ansvaret.

Men att vifta undan barns beteende som ett privat familjeproblem, något som inte är skolans sak, är att göra det väldigt enkelt för sig.

Vi har inte längre betyg i ordning och uppförande – läs: uppfostran – men det behövs heller inte. Det är redan inbakat i alla andra betyg, som framgår av de hyllade listpunkterna.

En elev som är oartig, kommer försent och har ett allmänt slarvigt sätt kommer inte att klara sig särskilt bra i skolan.

Detta faktum är dock inte ett utslag av rättvisa, utan visar tvärtom på hur olika barns förutsättningar är redan från början.

Det är ju inte de skyldiga, föräldrarna, som drabbas när de inte lär barnen att bete sig.

Det är barnen själva.

För uppfostran handlar i grunden om att lära sig förmågan att fungera tillsammans med andra.

När vissa barn inte klarar detta påverkar det alla barn, varpå hela skolan blir sämre. Det är ju precis som det sägs, "it takes a village to raise a child" – det krävs en by för att uppfostra ett barn.

En skola som inte axlar sin roll i denna uppfostran blir sämre för de skötsamma eleverna.

Den blir sämre för barnen till de förhatliga curlingföräldrar som jag misstänker är huvudadressaten för det mäkta populära, mästrande Facebookinlägget.

Den blir sämre för ungar som på grund av funktionshinder har svårt att anpassa sig.

Och framför allt blir den sämre för alla de barn vars föräldrar aldrig sätter några gränser eftersom de har fullt upp med sina egna problem, eller helt enkelt inte bryr sig.

Som jag ser det borde skolan istället vända upp och ned på hela den där listan.

Vilka barn bör den måna särskilt mycket om?

Jo, barn som inte fått lära sig de magiska orden "snälla", "var så god", "förlåt mig" och "tack".

Barn vars hemmiljö inte visat dem vikten av att vara hederlig, ärlig och att komma i tid.

Barn som aldrig känt någon solidaritet eller respekt från omvärlden.

Barn vars föräldrar inte brytt sig om de är hela och rena, än mindre om de pratat med munnen full eller slängt skräp på golvet.

Barn som vuxit upp i kaos, och därför inte vet något om mitt och ditt.

För skolans uppgift är visserligen att lära ut ämnen som svenska, matte, historia, geografi, fysik, vetenskapliga ämnen, engelska och gymnastik.

Men för att kunna göra det på bästa sätt måste den ge alla lika möjligheter, så långt det går, och försöka utjämna de skillnader som finns mellan barnen redan när de börjar ettan som sjuåringar.

Det gör man inte genom att demonstrativt vända ryggen åt dem som inte kan uppföra sig och säga att det där, det är verkligen inte vårt problem.

Tvärtom.

Det förvånar mig att vuxna kan bli sådana kristdemokrater inför barn, och vara så upptagna med att moralisera att de missar det viktigaste av allt, nämligen att skolan faktiskt ska se till barnens bästa, till alla barns bästa.

LÄS MER AV LISA MAGNUSSON: Högst förståeligt att ingen vill anställa Ellinor Grimmark