Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lisa Magnusson: Gävleborg borde rulla ut röda mattan för företagarna

Gävleborg har högst arbetslöshet i hela landet, det är ett lika välkänt som sorgligt faktum. Samtidigt formligen skriker företagarna här efter arbetskraft. Man kunde ju därför tro att länet skulle rulla ut röda mattan för dem. Men icke. Svenskt Näringslivs årliga rapport visade i våras att Gävleborg numera även har ett av de uslaste företagarklimaten. Finns det månne ett samband här?

Under Företagarnas seminarium i Almedalen möttes på tisdagseftermiddagen Jennie Nilsson, socialdemokrat och ordförande för näringsutskottet, och Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson för Centerpartiet, och även om de hade olika idéer om politikens roll var de rörande överens på en punkt: Med tanke på att fyra av fem jobb skapas av små till medelstora företag behöver myndigheterna överlag bli mer flexibla och tillmötesgående inför deras behov, och byråkratin måste bekämpas.

Samtalet handlade om hur viktigt företagande är för integrationen av invandrare. Och det stämmer ju. Ett jobb är nyckeln till språket och kulturen, till att få känna sig som en del av samhället. Men själva andemeningen av det som sades om invandrare och jobb gäller faktiskt för alla människor: En anställning är vägen ut ur utanförskap.

Det är något att begrunda för Gävleborgs politiker.