Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lisa Magnusson: Busschauffören gav verkligen prov på "svenska värderingar"

Mustafa behövde in till stan, så när busschauffören vägrade släppa in honom bad han en vän skjutsa honom till nästa hållplats. Det var inte första gången just den chauffören stängt dörren för flyktingar från förläggningen i Grankullavik. Därför tog Mustafa ett foto när han klev på. 

Ju mer chauffören tänkte på fotot, desto mer retade han sig, och i Löttorp kokade han över. Han gick bakåt i bussen för att fota Mustafa tillbaka. Slog honom med knytnävarna, sparkade honom. Mustafa kröp ihop, det kändes som att han var tillbaka i Syrien. 

"Jag hatar er, jävla svin", skrek chauffören. 

Är detta de "svenska värderingar" som partier från höger till vänster talat sig så varma för på sistone? Ja. 

För det här är den yttersta konsekvensen av att dela in människor i grupper och säga att det inte handlar om etniska, fysiska skillnader, utan snarare etiska, själsliga. Vi och de: Jag hatar er, jävla svin.

Det finns mycket att älska med Sverige, mycket att vara stolt över.

Den vackra naturen till exempel, välvårdad på grund av miljöbalken och tillgänglig för vanligt folk tack vare allemansrätten. Nynationalismen bygger även på sådant som kvinnors rätt till abort, avkriminaliseringen av homosexualitet och religionsfrihet. 

Alla dessa lagar drevs igenom mellan slutet av 1970-talet och mitten av 1990-talet, på politisk väg, inte sällan tvärtemot den allmänna opinionen. Och det var först år 2000 staten och kyrkan skildes åt.

Det är därför djupt ironiskt att flyktingdebatten fixerat sig vid "svenska värderingar", som om det rörde sig om en grundmurad del av folksjälen. Som om vikten av demokrati måste läras ut till personer som syriska Mustafa, som flytt från just diktatur, religiös fundamentalism och kränkningar av mänskliga rättigheter. 

Men en utbildning i svenska värderingar är vad Moderaterna föreslår, trots att både de och Socialdemokraterna i sig är bevis på hur instabila "värderingar" är. För det var inte ens två år sedan deras ledare talade om öppna hjärtan respektive Mitt Europa bygger inte murar. Nu gäller motsatsen.

Kanske börjar de snart även sverigedemokratsvamla om att svenskhet är "att sätta sig på ett helt tomt säte på bussen, att ha med sig matlåda till jobbet, att betala tillbaka 5 kr till en vän eller släkting", ja ju mer man anstränger sig för att verkligen definiera det svenska, desto tydligare blir det hur meningslöst det är att ens försöka.

Hittills är den klokaste rösten Mustafas. När Barometerns reporter frågade honom hur det känns att vara i Sverige nu svarade han: "Man kan ju inte döma alla svenskar efter vad den här chauffören har gjort." Nej, man kan ju inte det.

Och Sverige handlar inte om svenskhet. Sverige handlar om lag, och det viktiga är hur lagen tar sig uttryck i praktiken. Att rättssamhället till exempel står upp mot alla som kallar misshagliga kvinnor "hora" och som försöker tysta dem genom hot om våld – oavsett om gärningspersonerna är nya i landet eller om de är blonda, blåögda och offentliga företrädare för Sverigedemokraterna.

Det är det som är demokrati.

…

LÄS MER: Misshandlad av busschaufför