Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linnea ger barnperspektiv från en skilsmässa: "Idén kom när jag hittade min dagbok"

Hon spelar handboll på hög nivå och har synts i Idol och Atleterna. Men nu är det i en annan roll Linnea Elfström från Ljusne står i ljuset – som ett skilsmässobarn som kom i kläm.
– Det var flera intensiva år, säger hon vid sin föreläsning på Söderhamns bibliotek.

Fler än 20 000 par skiljer sig varje år i Sverige. Många barn är bevis på att det går att komma i kläm trots att något går isär. Linnea Elfström är ett exempel. Hon har just börjat föreläsa om sina upplevelser, något som lett henne till en stol framför Malou von Sivers i TV4 och på onsdagen till biblioteket i Söderhamn.

– Jag trodde att jag lämnat det bakom mig, men när jag flyttade nyligen flyttade hittade jag gamla dagböcker och blev sittande. Oj, var det så jag mådde, tänkte jag. Jag fick en idé om att föreläsa om det och jobbade hela december med det. Jag tror att det här behöver lyftas, framför allt med tanke på barnen, säger 22-åringen, som naket berättar om sin upplevelse, från föräldrarnas besked om att gå skilda världar till uppslitande år mitt emellan.

– Jag tror att det är många som är i min situation, eller värre. Och det är ju inte barnen som ska passa upp på föräldrarna utan tvärt om.

Läs också: Linnéa från Ljusne vill skapa en föreläsning om att vara skilsmässobarn

Ett 20-tal personer kommer till biblioteket för att lyssna. Linnea Elfström säger att hon är nervös. Hon berättar att hon ska berätta om sin mamma, pappa, styvpappa, hur alla hanterade situationen och hur självkänslan påverkades.

– Och hur livet ser ut i dag. Vilka hjärnspöken jag bär med mig.

Kanske är det lite bearbetning att föreläsa om de uppslitande åren? Linnea Elfström säger att hon hela tiden tänker på att prestera.

– Lite så är det nog. Jag vill vara bäst i allt. Misslyckas jag tycker jag att jag är sämre. Så har det varit ända sedan skolan. Det förföljer mig och det här jobbar jag på.

Läs också: Semestern sliter på relationerna

Handbollspelaren i Spårvägen flyttar snart hem till Söderhamn efter en tid i Stockholm. Hon ser fram emot en turné av föreläsningar i april och maj. Gamla minnen ska upp till ytan och kanske kommer en ny bild av Linnea Elfström fram.

– Många uppfattar mig som tuff hård kanske kaxig. Men det jag berättar kan förklara hur jag är. Jag har inte litat på folk, jag har blivit trampad på så jag vill gärna läsa av folk först. Det är nog en försvarsmekanism.

Läs också: "Det var sjukt häftigt och jag är tacksam och stolt"