Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linet och kvinnorna i fokus i Forsablått

Trilogin om Hudiksvalls historia fortsätter. Med premiär den 19 maj presenterar Scenplats Hudiksvall "Forsablått" som berättar om linet och kvinnorna som byggde industrin i Forsa.

Det är ganska precis två månader kvar till premiären av föreställningen "Forsablått" och repetitionerna är i full gång.

– Nu är vi i gång på allvar. Skådespelarna har fått sina manus och vi har börjat repetera, säger producent Ulrika Beijer.

Förra året gav Scenplats Hudiksvall musikteaterföreställningen "1721" som var den första delen av Hudiksvalls historia. Nu är det dags för del två och den handlar om linproduktionen i Forsa. Publiken kommer att förflyttas till år 1898 och få följa med utvecklingen fram till 1950-talet.

Läs även: Första gången med manus för ensemblen i Forsablått: "Det är väldigt nervöst"

Föreställningarna kommer att spelas i de gamla spinnerilokalerna på Holma Helsingland, som kom att bli Skandinaviens största linspinneri.

– I slutet av 1800-talet fanns bara tre bondgårdar i Forsa. Linet såldes söderut och det tyckte några män var dumt. De beslöt i stället att bygga ett eget linspinneri, säger regissör Cecilia Olsson.

Tack vare linet fick kvinnor för första gången ett betalt arbete. Det var ett hårt jobb och det blev inte många ören i lönekuvertet. Men kvinnorna kände ett värde. Behovet av arbetskraft var enormt och det flyttade över 100 kvinnor från Böhmen till Forsa, som kunde hantera spinnmaskinerna.

– Forsa växte till en stor ort med mejeri, bageri, affärer, snickare, frisörer och egen polis. Då fanns allt här. I dag finns bara en mataffär kvar, säger Cia Olsson.

En viktig tråd i föreställningen, förutom linet, är kvinnans historia. Manuset bygger bland annat på en flera timmar lång intervju med "Karin" gjord av Åke Hammarstedt för över 30 år sedan. Sedan har Cia Olsson varit i kontakt med Forsabor och övriga släktingar med anknytning till spinneriet, till grund för manuset.

"Forsablått" ges i två akter och i första akten får publiken bland andra möta Maria från Tyskland och Sten från Forsa och uppleva deras första möte och livslånga vänskap. Deras språkförbistringar skapar dråpliga förväxlingar som lockar till skratt.

I akt två är Maria och Sten vuxna och arbetet på linspinneriet fortsätter. Historien innehåller makt och fattigdom, men handlar också om stolthet, vänskap och kamp om ett bättre samhälle.

– Det här är en berättelse där man kan jämföra förr och nu. Då hade kvinnan inga som helst rättigheter, men de hade en stark kamp för att få det, säger Cia Olsson.

– Den här föreställningen är också en kärleksförklaring till kvinnan, säger Ulrika Beijer.

19 maj är det premiär och alla mellanstadieelever i kommunen kommer att få se föreställningen. Dessutom kommer det att ges 15 offentliga föreställningar.