Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lindestam har fått order sprida annan bild

Svar till Åsa Lindestam (S) (30/1).

Förtroendet för svensk ekonomi bygger på starka offentliga finanser och är centralt för att vi ska kunna gå fram med förslag som öppnar upp fler vägar till jobb samt fortsätta investera i ökad kunskap i skolan. Utan en ansvarsfull ekonomisk politik riskerar förtroendet från hushåll och företag att gradvis urholkas vilket försämrar förutsättningarna för jobb, investeringar och tillväxt.

Trots finanskris går 200 000 fler personer till jobbet varje dag jämfört med 2006. När andra länder tvingas till nedskärningar i välfärden står Sverige stark med satsningar på välfärdens kärna. Alliansens samlade reformer inom arbetsmarknadspolitiken, har varit avgörande för denna utveckling. Det har bland annat blivit billigare att anställa både yngre och äldre och fler människor har fått möjlighet att få ett arbete. Socialdemokraterna hävdar att sysselsättningsgraden har minskat i ett försök att bortse från att fler personer jobbar i dag.

Tack vare ordning och reda i ekonomin har Sveriges starka position kunnat användas för att motverka krisens effekter på jobb och välfärd. Det är därför sysselsättningen i Sverige har utvecklats bättre än nästan alla jämförbara länder sedan 2008 samt att alliansen har kunnat satsa på exempelvis bättre karriärvägar för lärare och fler yrkesutbildningar trots att den internationella lågkonjunkturen har tyngt Sverige. Vi ser nu hur utrymmet för ofinansierade reformer är begränsat framöver då behovet av stimulanser minskar i takt med att konjunkturen förbättras och sparandet ska återvända till överskott. Detta ställer än större krav på en ansvarsfull ekonomisk politik. Alliansen tar ansvar för Sverige. Efter en lång rad av finanspolitiska åtgärder för att stötta ekonomin i en historiskt långdragen internationell lågkonjunktur väntas budgetutrymmet vara begränsat de kommande åren. När konjunkturen och resursutnyttjandet så småningom normaliseras ska sparandet återvända till 1 procent av BNP. Svenska folket vet att vi har gått igenom en orolig ekonomisk tid, men att alliansregeringen och Anders Borg har hållit hårt i pengarna. Jobbskatteavdrag gör det inte bara mer lönsamt att arbeta, det gör också att den inhemska efterfrågan på varor och tjänster hålls uppe. En moderatledd regering har betalat av på den svenska statsskulden i ett mycket högt tempo, och dessutom sålt av statliga bolag och använt för just det ändamålet. Staten ska inte äga verksamheter som sköts bättre av privata företag, därför sålde staten sina aktier i Nordea.

Statsskuldens andel av bruttonationalprodukten (BNP) har minskat från över 70 procent i slutet av 1997 till cirka 35 procent i slutet av 2010. Det betyder att statens skulder i förhållande till våra samlade inkomster i Sverige har minskat historiskt mycket på kort tid med alliansregeringen. Det här vet naturligtvis S och Åsa Lindestam men har fått order från Sveavägen att sprida en annan bild.

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel