Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lindberg (S) om superkonventet: ”Småaktigt att bara prata pengar”

Regionen måste satsa på mjuka värden för att stimulera utvecklingen. Det anser regionrådet Eva Lindberg (S) – som menar att 5 miljoner kronor för en dag är väl investerade pengar.

Region Gävleborg arrangerar under fredagen den andra målbildsdagen av sitt slag. Den här gången på högskolan i Gävles campus. Prislappen för evenemanget har sats till 5 miljoner kronor.

Tillsammans med förra årets målbildsdag, i Söderhamn, har region Gävleborg satsat nästan 10 miljoner kronor på två konferensdagar. Något som rört upp känslor.

Läs mer: "Det är orimligt att lägga så mycket pengar på en enda dag".

Regionstyrelsens ordförande Eva Lindberg (S) anser emellertid att kritikerna måste se bortom prislappen för att se nyttan med målbildsdagarna.

Enligt henne är det en satsning på mjuka värden.

– Det är det definitivt. Vi inom den politiska majoriteten pratar mycket om att allt inte går att mäta i siffror, tabeller och staplar. I alla fall inte på kort sikt. Utan man måste vilja våga tro och göra ändå. Och det här är en sådan sak, säger hon.

Vid den första målbildsdagen, som gick av stapeln i oktober 2015, genererade de 700 besökarna totalt 3 804 målbilder av vad Gävleborgs län kan bli och vara år 2030.

Den andra målbildsdagen fokuserar på hur dessa mål ska nås. Till exempel genom att visa upp viktigt och inspirerande arbete som redan görs ute i länet för att skapa framtidstro.

– Förra gången försökte vi ringa in vilka frågor som är viktiga för vårt län, för att vi ska få ett bättre självförtroende och bli vassare i det vi gör. Nu handlar det mer om att gå från ord till handling, säger Eva Lindberg.

Se inslaget om regionens mångmiljonkonvent nedan:

Ett uttalat syfte med årets evenemang är att stärka självförtroendet hos Gävleborgarna och de aktörer som verka i länet.

– Det är viktigt att vi gör det. För det här är ett jättebra län. Men oftast när vi beskrivs görs det utifrån det som går att mäta. Och då blir det låg utbildningsnivå, högt ohälsotal och hög arbetslöshet. Det vet vi redan, vi behöver inte säga det fler gånger. Nu måste vi komma vidare och se hur vi kan synliggöra allt bra som redan görs.

Läs även: Region Gävleborgs framtidsmöte på Flygstaden kostade fyra miljoner kronor

Vad skulle du säga till en person för att övertyga den om att det är värt att satsa de här pengarna på en dag?

– Kom och var med. Kom och delta och se vad det handlar om, egentligen. Det är väldigt svårt att beskriva. Och har man valt att bara fokusera på siffran, kommer man antagligen fortsätta med det. Så därför säger jag kom och var med och bidra. Sätter man det i relation till vad det ger, i andra ändan, trycker jag att det är väl använda pengar. Jag tycker till och med att det är småaktigt att bara prata pengar.

Är det en symbolpolitisk handling att satsa på ett stort och påkostat evenemang?

– Man kan inte göra det mindre. Det måste vara stort om många ska kunna vara involverad och vara med. Det finns ett värde att ha många på samma ställe samtidigt, då det är då man kan få en bra utveckling på evenemanget.

Vad är det optimala utfallet av dagen enligt dig?

– Att vi får fler som vill engagera sig. Efter den här dagen ska vi summera och se hur vi kan gå vidare och titta på vad mer vi kan behöva göra. Till exempel gällande unga människor.