Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linda ska leda Pride: "Jag brinner för alla människors lika värde"

Linda Netsman är ett sådant namn som man ser lite överallt. Hon driver Freluga Trädgårdsscen, hon är möbelmakare i det egna företaget "Design by leftovers", hon syns som krönikör i BollnäsNytt och SöderhamnsNytt. Men hennes egentliga yrke är ju faktiskt sångerska och konferencier – och det kommer hon i år att vara för Söderhamn Pride.
– Jag är ju engagerad i gay-frågor varje dag, bara genom att leva mitt liv med en kvinna, säger Linda Netsman.

– Här uppe är det nog egentligen inte så många som vet vad jag gör, säger Linda Netsman.

Efter en tjugoårig karriär som sångerska flyttade hon 2007 hem till Bollnäs igen, efter att ha bott och jobbat i Stockholm i många år. Då hade hon hunnit kombinera sången med att vara konferencier i flera år.

– Jag pratade så mycket ändå. Jag har alltid pratat mycket, föreläst mycket och jobbat med radio och sång. Steget till att bli konferencier var inte särskilt långt.

Just nu jobbar hon med backstageprogrammet inför Polar Prize-utdelningen i Stockholm den 16 juni, och så väntar nationaldagsfirandet i Bollnäs, samt alltså Pride i Söderhamn.

– Jag gjorde Stockholm Pride för flera år sen, bokade artister, var konferencier och sjöng. Och nu blev jag tillfrågad om Söderhamn Pride, utan att ens ha tänkt på den möjligheten tidigare. Det känns jättekul, jag vill jobba mer här uppe, med sådana saker.

Som konferencier är Linda inte den glada och käcka typen, menar hon.

– Jag är ganska seriös, fast på ett underfundigt sätt. Det är så lätt för mig att vara konferencier, lika naturligt som att vara i mitt eget vardagsrum. Jag bara njuter och trivs.

Under Söderhamn Pride kommer Linda vara konferencier på dagen, för det program som är innan själva paraden. En av programpunkterna kommer att heta "Linda möter" där Linda ska ha små samtal med folk, "vanliga människor" som hon säger.

– Jag vill få folk att tänka till, kanske ställa frågor som "hur jobbar ni med hbtq-frågor? Hur ska jag känna mig välkommen hos er?".

I en drömvärld skulle inte Pride behövas, menar Linda.

– Det ska vara helt självklart att alla har lika värde. Det ska kännas naturligt, och tas emot naturligt, att jag pratar om min fru, när jag är kvinna. Ibland är vi så snabba att kategorisera folk efter sexualitet.

Själv är hon inte alltför drabbad av just det fenomenet.

– Det känns inte så. Det känns inte som att folk pratar om mig som "hon som är flata" utan mer som "hon som driver Freluga trädgårdsscen, hon som gör möbler". Jag önskar att alla kunde ha det förhållningssättet, säger Linda.

Hon har inte varit engagerad i hbtq-frågor på ett konkret aktivt sätt tidigare.

– Fast jag är ju engagerad i gay-frågor varje dag bara genom att leva mitt liv med en kvinna. Jag brinner för alla människors lika värde och rättigheter men jag är kanske inte den som debatterar eller engagerar mig så att det syns och hörs. 

Men i och med Pride kanske det förändras:

– Jag blir ännu mer medveten, och också väldigt berörd, över att få ta del av andras engagemang. Att det finns så många som bidrar till en öppnare värld, på så många sätt.