Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lillskog skyddas från vindkraftverk

Lillskog kan få en skyddszon och det föreslås bli färre vindkraftverk på och omkring Hemberget än i en tidigare ansökan.

Annons

Nordex Sverige AB fick med sin tidigare ansökan till länsstyrelsen i Dalarna negativ respons från boende i Lillskog mellan Färila och Los.

Av de 34 tilltänkta verken (med maximal höjd av 240 meter och 15 utanför det område som kommunen pekat ut som lämpligt i sin vindkraftsplan) skulle en del hamna runt kilometern från Lillskog och därmed kunna utgöra problem för invånarna i den lilla skogsbyn.

När kommunstyrelsen hade frågan om Hemberget uppe för ett kommunalt yttrande den 5 februari återremitterades den eftersom bolaget själv begärt det.

Nu har Nordex Sverige kommit in med en omgjord ansökan med 27 i stället för 34 vindkraftverk på skogen kring Hemberget och Fagerroskölen.

Tidigare var närmsta verk placerat cirka en kilometer från Lillskog. I detta förslag har bolaget tagit bort de verk som kan anses störa i Lillskog trots att de stod inom det område som i vindkraftsplanen framhålls som lämpligt för vindkraft.

En buffertzon på två kilometer från Lillskog har nu skapats och kommuntjänstemän har pratat med boende i byn.

Samtidigt är verken utanför planområdet i norr kring fäbodvallen Fagerroskölen kvar och vindkraftsbolaget hoppas nu att Ljusdals kommun ska acceptera detta nu när man tagit bort verken närmast Lillskog.

I en tjänsteskrivelse före kommunstyrelsens behandling av Hembergetparken framhålls att Fagerroskölen inte är en aktiv fäbodvall och länsstyrelsen inte verkar anse att den har något större bevarandevärde.

Eftersom byggnader dessutom är försedda med plåttak och i behov av underhåll anser plan- och byggenheten på kommunen att vindkraftverk placerade kring Fagerroskölen kan tillåtas – trots att de är utanför vindkraftsplanen.

Annons