Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lillfjärden får klarare vatten

En dagvattendamm ska hjälpa till att minska föroreningarna i Lillfjärden. Kommunen har ansökt om bidrag till projektet.

Kommunen planerar att anlägga en dagvattendamm i området Furulund i Hudiksvall, nedanför kolonilotterna. Syftet med dammanläggningen är att rena dagvattnet i området, eftersom det i dag finns problem med utsläpp av föroreningar ut i Lillfjärden.

– Det är inga jättehöga halter, men det sker ett kontinuerligt utsläpp och med tiden så kommer det att lagras vissa föroreningar i sediment i Lillfjärden eller Hudiksvallsfjärden eller biomassan. Det är något vi måste ta tag i för framtiden, säger Gustav Eriksson, miljö- och vatteningenjör vid Hudiksvalls kommun.

Han tillägger att vattnet är väldigt grumligt i Lillfjärden och i kanalen och att det inte är bra. Dels för att det stör den estetiska upplevelsen, dels för att det hämmar växter, plankton och annat.

För att kunna genomföra projektet har kommunen ansökt om ett bidrag på drygt 270 000 kronor hos länsstyrelsen, det är hälften av den beräknade kostnaden.

– Får vi pengar så har vi goda förutsättningar att göra dagvattendammen, annars får vi se om vi har råd, säger Gustav Eriksson.

Blir ansökan beviljad tror han att arbetena kan komma i gång i maj i år.