Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lillemor Weise på Kvarnen: Vårens milda färger tar plats

Det är ständig vår i Lillemor Weises målningar. Vår som i pastelligt ljus, vitsippor i en vas, virvlande vatten efter snösmältningen eller en skog med raka stammar och försiktigt lövverk.

Efter Rolfcarlwerners färsprakande grafittikonst har Söderhamns konstförening helt bytt spår i sin nya utställning som öppnar i morgon torsdag. Våren tar plats med milda toner i en minnesutställning av Lillemor Weise som dog för ett år sedan, 83 år gammal. Hon bodde då i Viksjöfors med maken Arne Fransson, även han konstnär. Men under många år var hon verksam i Söderhamn, där hon bland annat ledde målarkurser.

Läs mer: Konstskatten dokumenterad

Lillemor Weise hade en verklig känsla för färgernas valörer. Tavlorna går i harmoniska färgkombinationer i blått och grönt, med rosa-lila skiftningar. Ofta ligger den mörka färgen i tunna lager så att den blir genomsläpplig. Färgen kommer först, himmel och skogsmark, vatten och trädgård. Trädstammar, glaskannor, blomvaser och frukter läggs till efteråt, som lite mer skissade konturer.

Bäst är hon ute i naturen, vid strandängar och längs skogsvägar. Där lever harmonin, om än med mörka moln och en brinnande solnedgång någon gång. När hon vill få med mer arbetade detaljer, som en katt, betande får eller människor, blir målningarna mer stumma och tunga. Det är vårljuset och färgen som är hennes stora styrka.

Läs mer: Konstnärsparet i Viksjöfors

Några verk är mer abstrakta och bryter av, exempelvis Atlantis eller blomstertavlan Äppelblom.

Två våningar med ett 50-tal av Weises tavlor kan dock bli lite för mycket Hennes verk avnjuts bäst en eller ett par åt gången. Men det finns åtskilliga pärlor. Jag tänker bland annat på Malviks strömmar, Stilleben med prästkragar, Trollsländans dans eller Vinterljus.

Konstnären växte upp i Göteborg där hon gick på Börge Hovedskous målarskola. Hon har ställt ut på många platser i landet. I Söderhamn förstås, hit flyttade hon 1955, och i Bollnäs.

Utställningen på Kvarnen invigs på torsdagen av pianisten Bengt Andersson, samt Lillemors dotter Cristina Viksten, Hudiksvall, som uppträder tillsammans med pianisten Gösta Svensson. Konstutställningen pågår till den 5 maj.

Läs mer: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här