Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lillemor tar sig inte in i hissen själv

Lillemor Forslund och Märta-Greta Jangren använder båda permobil och på måndagen visade de hur de tar sig runt i Bollnäs. Vissa butiker är lättare att ta sig in i än andra – och att besöka scener i nybyggda Kulturkvarteret kräver assistans.
– Man tänker inte färdigt, säger Margareta B Kjellin (M) om kommunens insatser.

Länets moderata riksdagsledamot, Margareta B Kjellin, besöker de tio kommunerna för att se över hur väl anpassad stadsmiljön är för personer med funktionsnedsättningar. Hon är partiets talesperson för äldre- och handikappfrågor.

Lillemor Forslund och Märta-Greta Jangren tycker att de borde få vara med och lämna synpunkter redan från början – det är ju ändå de som vet bäst hur man kör en permobil.

Att det finns en ramp till en del butiker är en bra början, men trappan som finns på andra sidan i vissa fall är lite obehaglig – och det gäller att det finns svängrum. Hur man sedan ska komma in i själva lokalen på egen hand är nästa fråga, om inte dörrarna är automatiska eller har en dörröppnare.

Nybyggda Kulturhuset ska vara handikappanpassat – men dåligt planerade hissar och dörrar sätter käppar i hjulen. För att kunna backa ut ur hissen ner till Peter Stormare-salen måste Lillemor Forslund stöta till dörren som då stängs igen, och dörren kan hon inte öppna. Väl framme vid ingången är det några trappsteg som gör att personalen måste visa den rörelsehindrade in via en bakväg, genom en korridor som även tycks användas som förråd.