Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lillbabs invigde Åsgårdens nya storkök

Det slogs på stort när det nya storköket på Åsgårdens servishus invigdes på torsdagen. Lill-Babs underhöll för att fira att maten till de centrala servicehusen kommer att fortsätta produceras i Söderhamn.

Det var idel glada miner hos politiker och tjänstemän när de med nykökslukt i näsorna vandrade runt bland den skinande rostfria köksutrustningen
Åsgården har varit en stor byggarbetsplats i snart ett år och de boende och personal har fått stå ut med buller och avstängda ingångar. Men nu är arbetet klart och enligt de invigda kunde resultatet inte blivit bättre.
Storköket har kostat 19 miljoner kronor att bygga. Där kommer det att lagas mat varje dag, året runt.
– Inte ens ett elavbrott ska kunna stoppa storköket, sade kostchefen Sonia Persson i sitt invigningstal.
Hon var mycket nöjd när hon visade runt i det nya, toppmoderna köket. Det gamla köket från 1970-talet revs ut så att det nya 500 kvadratmeter stora köket kunde byggas från grunden. Det har gett många fördelar att kunna byggas efter modernaste snitt.
Smittorisker minimeras och arbetet blir smidigare. Det mest omtalade är den nya förpackningsmaskinen som ska effektivisera utkörningen av maten, utan att tappa i kvalitet. Istället för att köra ut mat varje dag behövs nu endast två av veckans dagar.
– Det blir ökad kvalitet för de som har matdistribution. Det kommer det att finnas 10 olika rätter att välja bland, sade Else-Britt Nilsson, chef för omvårdnadsförvaltningen.
Ord som kvalitet och lokalproducerat var på allas läppar under invigningskvällen.
– Det känns bra att köket finns här i Söderhamn, så vi slipper transportera det över hela landet, sade ordföranden i omvårdnadsnämnden, Bengt-Olof Hedman (S).
Han sade även att nybygget är en garanti för att matlagningen kommer att vara kvar i Söderhamn.
När visningen av köket var över hade det så blivit dags för den enda som kunde skina i kapp med det rostfria köket. Lill-Babs kom ut på gräsmattan från en av sidoingångarna:
– Vad härligt att vara här i Söderhamn!
Mellan nya och gamla hits berättade Lill-Babs om barnbarnen och sitt livs bästa resa som hon gjorde som liten, mellan Söderala och Söderhamn.