Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lill-Stickans får huvudroll i filmsatsning

Lill-Stickans gammeldansorkester från Färila får en framträdande roll i en serie dokumentärfilmer från bygden.

Det är filmveteranen Lars Bermann, som bland annat svarat för många SVT-produktioner som På tur med Täppas (Fogelberg), som står bakom kameran. För ljudet svarar Färilabördige Kenneth Selin.

– Det finns så mycket spännande att berätta om bygden. Lill-Stickans får utgöra en röd tråd och svara för soundtracket men jag vill ha ett brett spektrum, säger Lars Bermann.

Meningen är att det framåt hösten ska bli ett antal program för publicering på Youtube på internet.

– Det ingår också i våra planer att göra något längre dokumentärt. Men där är vi långt ifrån framme med formerna, säger Lars Bermann.

Kenneth Selin har i många år svarat för ljudet i Lars Bermanns produktioner. Kenneth, som i likhet med Lars Bermann bor i Stockholmstrakten, har ofta talat varmt om Färilabygden och om Lill-Stickans sätt att förvalta ett gammalt musikarv.

– Det är jättehäftigt. Kenneth och jag har jobbat med rock, rap och hiphop och får nu göra det här. Den musik som Lill-Stickans står för är att gå tillbaka till rötterna, det är på något vis Sveriges blues, säger Lars Bermann.

Lars Bermann och Kenneth Selin gjorde första inspelningen med Lill-Stickans under Haninges traditionella dragspelsträff i slutet av förra året, en film om som också hamnade på Youtube på internet.

– Som Färilabördig är jag glad över att få vara med och göra det här, säger Kenneth Selin vid en tagning under den gångna helgens pensionärsträff i Ljusdals Folkpark.

Lars Bermann betonar att hela Ljusdals- och Färilabygden på olika sätt speglas i filmmaterialet.

– Jag har varit där två gånger och kommer tillbaka. Sedan ska jag också följa Lill-Stickans till Dansbandsveckan i Malung i juli, säger han.

Lill-Stickans glimtade förbi i en SVT-dokumentär om Folk- och världsmusikgalan i Gävle som sändes häromåret. Den då nybildade orkestern medverkade också i Erik Eriksson-filmen I kolarskogen 1980. Men det här blir nog den mest omfattande filmningen.

– Det är spännande och ett erkännande för vår musikgenre som ofta annars hamnar i mediaskuggan. Det är också roligt och intressant att se hur mycket annat som intresserar en filmare som Lars, sådant som en annan kanske inte tänker på, säger Stig Olsson, kapellmästare och dragspelare i Lill-Stickans.

I övrigt ingår Peter Segetorp, fiol, Johan Strand, gitarr, Lasse Sjölund bas och ofta också dragspelaren Fredrik Sundqvist i gammeldansorkestern.