Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lill-kiosken vid badplatsen: "Det vore fint om den blir en mötesplats i Stråtjära"

När suget efter en fika infunnit sig sig har många badgäster styrt stegen till den serveringsvagn som står intill badplatsen. Tanken har varit att få den lilla kiosken i Skogsand att fungera som en mötesplats i trakten.

– Alla har önskat sig en kiosk här nere så vi tänkte att vi prövar väl då, säger Åsa Melin, som driver kiosken.

Läs också: Uppiffad badplats har fått servering

Det är tredje året den lilla kiosken vid sandstrandsremsan vid Bergviken har varit igång.

– Jag öppnade den 1 juli och hade öppet mellan tolv och 18 alla dagar i veckan. Vi brukar hålla igång till skolstarten men regnet gjorde att jag stängde två veckor tidigare. Det har ju varit lite ostadigt väder som varit svårt att handskas med. Vi har ju inget tak så börjar det väl regna är man lite körd. Ligger kalla vindar från Bergviken på kan man knappt vara där, berättar Åsa.

Traktens sommargäster har varit de allra flitigaste besökarna och även förbipasserande har stannat till. Badgästerna har anlänt framåt eftermiddagen efter några timmar på stranden.

– Ungarna för att köpa godis och de äldre för att ta en fika.

Läs också: Månses design satsar på ett kafé: "Det har varit en barndomsdröm"

Många gäster har tittat förbi på en kopp kaffe och hembakat.

– Vi har ju ingen el så vi har serverat gammalt hederligt kokkaffe över gaslåga, ur gammalt porslin. Jag serverar ur udda koppar. Vi har kört återbruk som koncept.

Grillkvällarna på fredagar med grillade hamburgare, Åsas burgare som de heter, har varit välbesökta. Åsa har ordnat så att asylsökande fått jobba som volontärer.

– Ett samarbete med Stråtjäragården har gjort det möjligt för killar därifrån att få prova på att jobba lite. De och de asylsökande tyckte om att ha något att göra och att få komma in i ett sammanhang.

Men det är inte klart om kiosken håller öppet nästa sommar. Den är inte öppen på Lyskvällen. Åsa är bortrest och det är svårt att hitta någon annan som sköter ruljansen.

– Det vore kul att fortsätta och men det är svårt med en sådan lång framförhållning när det sköts ideellt. Det är ingen vinstdrivande verksamhet, utan en service till byn. Men hittills har vi alltid hittat lösningar i sista sekund. De gäster som hittat hit uppskattar stället. Det är en liten pärla.

Läs också: Växthuset blev till uterum: "När det kommer blixt och åska är det fantastiskt att sitta där"