Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lill-Babs-stipendium till Järvsöbo

Viktor Öberg, 22 från Järvsö blev årets Lill-Babs-stipendiat.

– Det är en härlig boost, säger han.

– Jag vill uppmuntra honom att fortsätta, säger Barbro Svensson.

Det var i måndags som det stod klart att årets Lill-Babs-stipendiat blir Järvsöbördige Viktor Öberg. 22-åringen blev överraskad när han fick beskedet av Barbro Svensson.

– Min manager lurade mig och sa att han behövde hjälp att flytta saker, så var det inte riktigt. Istället stod Barbro där med blommor, det var kul.

Han bor just nu i Stockholm där han och bandet Helge arbetar med nytt material. Genren är lite svårdefinierad, det rör sig någonstans i landet soul och pop säger Viktor Öberg som helst inte vill placera sig i ett fack.

– Målsättningen är att vi ska kunna leva på det vi gör och därför måste vi tänka stort. Vi skriver stora låtar, bra låtar.

Det är tvära kast mellan musikstilarna som premieras, förra året var det till exempel en spelman och detta året är det en soul-pop-artist. Precis så ska det vara, menar Barbro Svensson som säger att stipendiet ska spegla hur bred musiken är i Hälsingland och i Sverige.

Att det blev just Viktor Öberg den här gången var självklart tycker hon.

– Han är en jättebra musiker. Han har en bredd som är fantastisk och jag vill uppmuntra honom att fortsätta med musiken. Det är därför jag delar ut det här stipendiet, jag vill ge dem en kick.

Själva ceremonin kommer traditionsenligt äga rum i Järvsö den första maj då det även blir konsert med artisten Sonja Aldén. Sen kommer även Viktor Öberg att uppträda och Lill Babs förstås.

– Vi ska försöka få till ett samarbete, säger hon.

Låten är en välkänd svensk låt, men Barbro Svensson vill inte avslöja vilken det är.

Viktor Öberg ser fram emot samarbetet.

– Det är en ära såklart. Jag uppskattar Barbro som person, hon utstrålar något som är väldigt fint. Hon är godhjärtad, säger Viktor Öberg.

Det är elfte gången som Lill-Babs-stipendiet delas ut. Tidigare har stipendiaten fått 10 000 kronor, årets summa är ännu inte klar.