Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lilian Sjölund: Vi skräms till tystnad

Inför 2018 års valrörelse kommer alla debatter att ställas in.

Annons

Inga politiker vågar delta i vare sig förinspelade eller livesända diskussioner. Torgmöten och kampanjer i det offentliga rummet är sedan länge avskaffade. Vill väljarna veta vilket parti de ska rösta på får de söka efter partiprogrammen på partiernas officiella webbsidor. Och hoppas att de hamnar på äkta och korrekta sajter.

Valsedlarna är blanka och innehåller endast partiloggan. Inga namn. Definitivt inga kvinnonamn.

Medierna rapporterar visserligen hjälpligt, men anonymt. Inga journalister skriver under politiska artiklar och ledarsidorna återinför osignerade ledare. I alla fall avstår kvinnliga journalister från att sätta byline under artiklarna, ledarna och debattinläggen.

En overklig dystopi? Självfallet. För den svenska, liberala demokratin kommer aldrig att tillåta att det går så här långt. Eller?

I veckan har Sifo presenterat en undersökning som visar att hot mot svenska journalister ökar och polisanmäls allt mer – och särskilt utsatta är kvinnliga opinionsbildare. Sju av tio har fått ta emot hot och trakasserier det senaste året. Var tredje har allvarliga funderingar på att lägga pennan på hyllan.

Vem kan klandra dem? Och slutar de inte helt att skriva så hjälper självcensuren till. Obehagliga och känsliga ämnen väljs bort till förmån för mer oförargliga. Det är förvånansvärt ärligt att erkänna. Inte något någon vill stoltsera med direkt.

För att undvika nätmobbens hat så får självbevarelsedriften styra. För den enskilde spelar det mindre roll om hatet och hoten är organiserade eller inte. Smärtan och vanmakten är densamma.

På samma sätt drabbas förtroendevalda. Allra helst lokalpolitiker som inte är omgärdade av samma säkerhetsarrangemang som regering och riksdag. Lokalpolitikerns själva drivkraft ligger oftast i att verka där de står och ta debatten med invånarna när helst de träffas. Men Sveriges kommuner och landsting (SKL) har noterat en tilltagande utsatthet. Och det är kvinnorna som står i den absoluta skitstormen.

Läs också: Nätmobben ska inte styra din lokalpolitiker

Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) släppte nyligen en rapport om näthatet "Hatbudskap och våldsbejakande extremism i digitala miljöer".

Försvaret har som bekant inte bara som uppgift att skydda landet från yttre och inre konkreta hot. Vårt demokratiska styrelseskick måste också värnas från attacker.

Ingen av rapportförfattarna vågade dock sätta sitt namn på rapporten av rädsla för repressalier. En nyhet som passerar ganska obemärkt på SVT:s Kulturnyheterna.

Men fundera en stund. Forskare vågar alltså inte stå för sina forskningsresultat för att de är personligt rädda för att råka ut för de krafter de varit satta att forska om.

Intervjuade professorer och rättsexperter häpnar. Med rätta. Annars brukar försvaret kräva av oss medborgare att vi ska göra vår plikt. För Sverige. I oroliga tider ännu viktigare.

Så är ett anonymiserat offentligt samtal rätt väg att gå?

Civilkurage går inte att kommendera fram. Mod kan inte läras ut. Det känns som om vi kommit till en punkt när frågan måste lyftas till en större diskussion och inte reduceras till en branschfråga.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) råder journalister som riskerar att hotas i arbetet att inte signera sina texter. Mårten Schultz, professor i civilrätt hävdar att rättssamhället har misslyckats totalt när det gäller hot och hat mot journalister och opinionsbildare: "Det är ett hot mot yttrandefriheten som ett samhälleligt intresse".

Så är ett anonymiserat offentligt samtal rätt väg att gå?

Kanske något varje demokrat bör fundera på.

Fotnot: På pressfrihetens dag den 3 maj släpps Lilian Sjölunds debattbok "Hatad"