Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lilian Sjölund: Veckan när dödsrunorna fuktades av krokodiltårar

Fundera ett slag innan paniken sätter in.

Annons

För nog känner de flesta nyhetskonsumenter i Hälsingland till att ambulanssjukvården genomgått en av sina värsta kriser under våren och sommaren. Inte är det väl heller helt obekant att hundratals resor genomförts till ett sjukhus i San Francisco med aningen diffust resultat för regionens vårdapparat.

Skattekontoret i Hudiksvall skulle läggas ner men räddades kvar av opinionen. Och 14 miljoner försvann oförklarligt ur Sekos kassa i Ljusdal.

Ingen, absolut ingen annan i hela mediesverige torde vara intresserad av att skapa debatt kring en bandyhalls placering och finansiering. Ingen annan än Ljusnan för Bollnäs del – Söderhamns-Kuriren för Söderhamns del.

Ett lokalt politiskt haveri, som försäljningen av Brotorget i Bollnäs till exempel, blir bara intressant och rikskänt när public service kan sammanfatta alla spaltkilometer som skrivits på nyhets-, ledar- och insändarsidor.

SVT:s Uppdrag Granskning finkammar lokal- och regionalpress efter presumtiva skandaler. Hittar oftast vad de söker och gör historien till sin. Ibland händer det att uppslaget kommit motsatt väg. Men ytterst sällan.

Och absolut ingen utanför den enskilda kommungränsen har anledning att ifrågasätta hur Bollnäs, Ljusdal eller Söderhamns kommunledningar använder skattepengarna kommuninnevånarna troget betalar varje månad.

Vem skulle ens komma på tanken, än mindre ha något på fötterna, för att kunna hävda att regiondirektören är maktfullkomlig. För det krävs källor. För det krävs att man följer maktspelet över tid.

Eller om polispatrullen nu kommer att hitta till Freluga, när den ska dirigeras från Uppsala.

Vem bryr sig liksom?

Inte Avpixlat i alla fall. Men inte den seriösa rikspressen heller såvida det inte anas ett större allmänintresse, utanför våra landskapsgränser.

Jag är inte Bagdad Bob. Jag försöker inte förminska allvaret i mediebranschens kris.

Jag är inte Bagdad Bob. Jag försöker inte förminska allvaret i mediebranschens kris. Jag har ingen aning om var vi befinner oss om, säg ett år. Tunnare papperstidningar och färre journalister är inte direkt något vi firar, vi som är kvar. Därför kommer inga garantier.

Men nej, Ljusnan ska inte läggas ner i morgon, vilket blir den förskräckta men naturliga följdfrågan när DN dundrar på med sitt "Mittmedia-avslöjande".

Men att hävda att lokaltidningarna med sina sajter aldrig levererar några nyheter med dignitet eller inte värnar den lokala debatten, är dock rent nys.

Det fälls krokodiltårar nu i den stora och fina morgontidningen. Någon har, av outgrundliga skäl, läckt ett scenario som presenterats för Mittmedias styrelse, och som efter några varv i mediedrevet som uppstod förra veckan, förvandlats till ett skarpt förslag.

Dementimaskinen vevas i gång men hur nyanseras något som från början såg ut som en trestegsraket men nu utvecklats till något slags oberäkneligt minfält?

Många ojar sig. Med rätta. Självklart är det demokratiska samtalet hotat om all lokalmedia skulle lämna in. Därför är det en mediepolitisk fråga. Därför borde kulturministern försöka tänka visionärt, komma med några förslag i stället för att kläcka ur sig rubriker som "Medierna står vid kanten av ett stup".

Enskilda medieföretag kan inte ställa allt sitt hopp till en utredning som ska levereras senare i år. Liberala tidningar (som de flesta är i Mittmedia) har dessutom av ohejdad hundraårig vana levt på affären journalistik-annons-prenumerationsavgifter, inte på diverse statsunderstöd.

Håll i bakhuvudet när ni tillgodogör er DN:s, kvällstidningarnas och etermedias dödsrunor över lokaljournalistiken:

De är alla konkurrenter. Om läsarna, tittarna, annonsörerna och eventuella skattefinansierade mediestöd. De har alla för länge sedan lämnat Sverige utanför storstadsregionerna, kallt beräknande. Nyheterna levereras till dem ändå, via just lokaltidningarna.

Mediekrisen är internationell. Alla har försökt och försöker hitta lösningen på att gratis är så gott att ingen vill betala för nyheterna längre. Med mer eller mindre lyckat resultat. Strategier går verkligen att diskutera och kritisera.

Och läsarna har alltid rätt i sina medieval. Men det får självfallet konsekvenser om alla ropar "Vi betalar inte".

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!