Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lika säkert föda i Hudik som i Gävle

I onsdags kom beskedet att förlossning, BB och neonatal i Hudiksvall föreslås flyttas ner till Gävle. Beslutet ska delvis grunda sig på att allt färre barn föds i Hudiksvall, delvis att antalet patienter måste öka om läkarna ska behålla sin kompetens. Men detta är uppgifter som tillbakavisas.

Under de senaste tio åren har knappt 1 000 barn per år fötts på förlossningsavdelningen vid Hudiksvalls sjukhus. Förra året föddes något färre, 874 barn. Det är den siffran landstinget tagit fasta på när de i pressmeddelandet berättar att BB och förlossning föreslås flytta till Gävle, något de säger berör cirka 800 förlossningar per år.

Enligt Roger O Nilsson handlar det inte om en tillfällig nedgång i antalet förlossningar i Hudiksvall, han menar att det är början på en ny trend. Men detta är något som personalen på förlossningsavdelningen i Hudiksvall inte håller med om. Under torsdagen hade de till och med svårt att få tid att prata med tidningen, eftersom det pågick så många förlossningar. Inom loppet av tio minuter fördes två gravida kvinnor in med hjälp av ambulans. En av dem födde sitt barn mindre än tio minuter efter att hon kommit in.

- Hur kan han säga att det är en trend att det föds färre barn i Hudik? Under mars månad i år föddes 93 barn här. Det är lika många barn som under mars 2006, ett år då närmare 1 000 barn föddes vid förlossningen i Hudiksvall. Fortsätter det så här kommer det att födas lika många barn i år som det gjort i snitt de senaste tio åren. Inte färre, säger Gunvor Löfling, vårdenhetschef för förlossning och BB vid Hudiksvalls sjukhus.

Beslutet att flytta förlossningsavdelningen, BB och neonatal till Gävle motiveras av landstinget med att vården blir mer och mer avancerad vilket gör att antalet patienter måste öka för att läkarna ska kunna behålla och öka sin kompetens. I det pressmeddelande som gick ut under onsdagseftermiddagen citeras också Roger O Nilsson som är chef för division BKPH, barn och kvinnosjukvård, psykiatri och habilitering, som då slog fast att "om valet är att resa till hög kvalitet eller föda nära med lägre kvalitet är jag övertygad om att alla föräldrar väljer resan till den säkraste vården. Detta uttalande plockades senare under torsdagen bort ur pressmeddelandet och en dementi gick ut. Uttalandet ska ha gällt operation, och felet ska ha berott på att de pressansvariga inte korrekturläst pressmeddelandet.

- Det var ett tråkigt misstag i pressmeddelandet. Det är lika säkert att föda i Hudiksvall som i Gävle, de har samma gränser för vilka barn som kan räddas både i Gävle och i Hudiksvall. Jag har inga som helst invändningar mot kvalitén i förlossningsvården i Hudiksvall, säger Henning Thejls, verksamhetschef Kvinnosjukvård.

- De har hävdat att man ska ha större underlag för att få en säker vård, men det stämmer inte. Det är ju bekräftat att har man bara barnsjukvård med specialister spelar det ingen roll hur stort underlag det finns. Om det föds cirka 1 000 barn per år som här, eller 1 800 barn per år som i Gävle. Vi har precis samma kompetens här som i Gävle, säger Gunvor Löfling.

Enligt Roger O Nilsson går det inte att invänta en framtida regionsindelning innan beslut om nedläggning och förflyttning fattas.

- Den ekonomiska situationen gör att vi måste sätta ner foten nu.