Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lika läsmöjligheter kräver olika lösningar

Synskadade behöver en Daisyspelare för att kunna läsa inlästa böcker, tidningar, instruktioner och samhällsinformation, skriver Daisygruppen Gävleborg.

Den borgerliga oppositionen i Regionfullmäktige, Samverkan Gävleborg instämmer, men inte den rödgröna majoriteten. Synskadade i Gävleborg, SRF, tycker att politiker och tjänstemän i Hjälpmedelskommittén, bör tillse att människor med olika förutsättningar och behov ges lika möjlighet att läsa!

Daisy, är en internationell standard för läsmaskiner, som kan söka kapitel, lägga in bokmärken, variera hastigheten mm om inläsningen är gjord i Daisyformat.

Politiker rekommenderar synskadade att skaffa en smartphone med en app att läsa med. Men flertalet som blivit synskadade runt pensionsåldern, saknar datavana och kan svårligen hantera dessa telefoner.

Inom övriga landsting i den blivande storregionen, finns Daisyspelaren redan som tekniskt hjälpmedel. Måste vi synskadade invänta denna maktförändring?

Catarina Meurling

Ulf Nilsson

Håkan Thomsson

Lars Engberg

Sören Lundkvist

Daisygruppen i SRF Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel