Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lika kostnad för vården för alla

I Sverige och i vår omvärld lever vi allt längre. Människor blir inte bara äldre, utan håller sig friska längre.

De närmaste åren kommer 1,2 miljoner svenskar att gå i pension. Det innebär att många människor får leva ett gott liv, med hög livskvalitet allt längre. Att själv få välja hur och vem som ska hjälpa till när man själv inte klarar av allt i ens vardag måste dock ses som ett självklart inslag i livskvalitet. Vad är det som ger politiker rätt att omyndigförklara människor över 65 år och som har ett vårdbehov? Västerpartiets företrädare (30/9) verkar anse att politisk makt är viktigare än äldres självbestämmande. En sak som vi är överens om är att svensk vård och omsorg ska vara offentligt finansierad. Ingen ska behöva betala extra för god vård och omsorg.

Lagen om valfrihet (LOV) infördes 2009. Lagen säger att kommunen ska sätta kvalitetskrav och pris. Samma krav och timpris som den eget bedrivna verksamheten. Alla som uppfyller dessa villkor får bli utförare. Vänsterpartisterna tror tydligen att man kan bedriva en dålig verksamhet och stoppa pengar i egen ficka och ändå bli valda som utförare. Handen på hjärtat, vem tror att någon väljer dålig kvalitet när man får välja själv? LOV har inte bara gett flera arbetstillfällen, möjlighet för många kvinnor att starta eget och för andra fler arbetsgivare att välja emellan. Alliansen tar ansvar för kvalitet, ekonomi och vi förstärker och utvecklar arbetslinjen!

I vänsterpartisternas inlägg drar de märkliga slutsatser av en forskningsrapport från SNS, ”Konkurrensens konsekvenser”. Slutsatsen som framgår i rapporten var egentligen ganska enkel: ”Vi vet inte. Uppföljningen har varit undermålig.” Bristande uppföljning har varit och är en av den kommunala verksamhetens stora brister. När LOV genomförs får det också vara till fördel att den egna verksamheten granskas eftersom förutsättningarna ska vara likvärdiga. Det garanterar en bättre verksamhet i framtiden.

Det är också viktigt att inte jämföra Lagen om offentlig upphandlig (LOU) där man konkurrerar med pris, lägsta pris vinner, med Lagen om ett valfrihetssystem (LOV) där bästa kvalitet vinner. I det systemet finns inget utrymme för stora vinster att placera i riskkapitalbolag.

Vi moderater visar att vi vågar att både ta ansvar och ge ansvar!

Valfrihet handlar inte om att vissa ska få god vård och andra inte. Valfrihet handlar om att alla ska få den vård och omsorg de behöver. Det handlar också om att kunna välja bort de alternativ man inte trivs med. Vi moderater välkomnar mångfald, hög kvalitet och tron på människors rätt att göra egna val.

Margareta B Kjellin, riksdagsledamot Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel