Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ligg lugnt i det kränkta tidevarvet

Under hela 2000-talet har Gävleborgs län från och till legat i topp på klamydiatopplistan.

Kampanjerna för att stävja spridningen av sjukdomen, som i värsta fall leder till sterilitet, har varit flera: kondomutdelningar, varningar för oskyddat sex och gratis tester via sms. Men nu verkar den uppfinningsrike smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo gått för långt.

Kampanjen "Ligga lugnt" skulle förmodligen ge utslag på en geigermätare, om det gick att mäta kränkthet.

12 000 slumpvis utvalda länsbor i åldern 20-30 år har fått ett personligt brev där själva syftet är att adressaten ska stanna upp för någon sekund och slås av tanken: Kanske har jag en könssjukdom. Jag testar mig!

Förmodligen uppnår smittskyddsläkaren sitt syfte i de allra flesta fall. För de som verkar mest kränkta i debatten som uppstått, är föräldrar.

Innan man skriver insändare och går till storms i affekt mot hela landstinget, så kanske man kunde tänka ett varv till. De det gäller, de som är som mest sexuellt aktiva, byter partners, har oskyddat sex, reser världen över och tillåter sig själva ett ymnigt partajande en viss period av sitt liv, är just de unga. Och det kommer nya unga hela tiden medan topplisteplaceringen består. Alltså måste de ansvariga försöka hitta nya informationsvägar.

Signar Mäkitalo behöver inte alls be om ursäkt för att vi just nu råkar befinna oss i det mest lättkränkta av tidevarv.

Han ska stöttas i sina försök att rädda hela generationer från att drabbas av diverse könssjukdomar. Tydligen planeras också affischering på flygplatser och olika resedestinationer.

För alla vet att så fort det inte rapporteras om till exempel HIV och AIDS, så tror ungdomarna (och vuxna med för den delen) att det är en sjukdom som hör 1980-talet till, eller är isolerad till en viss världsdel. Eller ännu värre, till en viss sexuell läggning.

Visst, det kan vara svårt att som förälder ens föreställa sig att ens barn har ett sexliv, dricker för mycket någon gång och flaxar runt bland pojk- och flickvänner innan "den rätta" hittats.

Men världsfrånvändheten är knappast smittskyddsläkarens problem. Han har endast till uppgift att ta ställning till fakta och skydda länets invånare från smittspridning.

På alla påhittiga sätt han kan komma på.