Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lidls byggplan i fara

Trafikverket säger nej till förslaget till detaljplan som ska göra det möjligt för Lidl att bygga butik nära järnvägen i Ljusdal. Det är osäkert i dagsläget vad det kan betyda för livsmedelskedjans etablering.

Förslaget till ny detaljplan för Kläppa 25:2, det vill säga den fastighet nära järnvägen i Ljusdal där rörelser som Granngården och Ljustorget tidigare haft butik, är ute för samråd.

Trafikverket, som är en tung instans inte minst som ansvarig för järnvägsspårområdet nära fastigheten, säger nej till detaljplanförslaget som det ser ut i dag.

Trafikverket hävdar att säkerhetsavstånden mellan järnvägen och föreslagna byggnader och parkeringsplatser är för små med hänsyn till förhållandena i dag och en framtida utveckling av järnvägsanläggningen.

Trafikverket skriver att en ny riskanalys med förslag på behov av eventuella åtgärder måste göras...

..."om det nu på något sätt ändå skulle visa sig möjligt att gå vidare med planen som kräver drastiska förändringar av dess utformning."

Länsstyrelsen delar Trafikverkets uppfattning i flera avseenden bland annat att allmänna intressen berörs så mycket att det inte kan bli aktuellt med ett enkelt planförfarande.

Länsstyrelsen anser vidare att kommunen ska utreda och i det fortsatta planarbetet beskriva alternativa platser för Lidls verksamhet.