Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lidandets väg - nustartar renoveringen

Arbetet med att totalrenovera Bollevägen har börjat. Just nu sätts markeringarna ut. Än så länge syns inga maskiner. De kommer i början av oktober. Då blir arbetet "tydligt".

Ingen, allraminst de som bor längs vägen, kommer att sörja den gamla Bollevägen, lidandets väg, som med sina ojämnheter, nivåskillnader och sprickor varit en fasa att ta sig igenom.

Totalkostnaden beräknas till 4,8 miljoner kronor. Arbetet görs i två etapper. Fortfarande saknar gatuchefen Ylva Jedebäck Lindberg klara finansieringsbesked från Trafikverket:

- Nej, jag har inget definitivt besked. Men efter de kontakter jag haft med Trafikverket är jag ändå hoppfull.

I den bästa av världar betalar Trafikverket 65 procent - 3,1 miljoner - av den beräknade totalkostnaden. Den bidragsmöjligheten finns på grund av att Bollevägen är en enskild väg som kommunen sköter.

Nu startar renoveringen ändå, utan besked från Trafikverket.

- Vi börjar vid förskolan och räknar med att hinna en kilometer i höst, säger Ylva Jedebäck Lindberg.

Den halva av Bollevägen som grävs upp i höst återfylls och asfalteras till sommaren. Den återstående halvan görs enligt samma modell.

Bollevägen har vid flera tillfällen under de senaste åren fått stå tillbaka för andra projekt. Kostnadsberäkningar som tidigare gjorts har legat runt sex miljoner kronor. 4,8 miljoner är alltså ett "billigt" pris i sammanhanget.

Bollevägen är totalt 1 850 meter lång och sju meter bred. Nu grävs den upp till ett djup av 160 centimeter, fylls igen och får ligga till sig över vintern.

Den nuvarande sträckningen av Bollevägen byggdes sommaren 1988 som en förberedelse inför skid-SM i Bollnäs året därpå. Vägen blev alldeles för snabbt i ett alldeles för dåligt skick och har av branschkunniga betecknats som ett rejält fuskbygge.

- Jag var ju inte med då. Men det är den bild jag fått, säger Ylva Jedebäck Lindberg.