Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberal anklagar Centerpartiet för att släppa in SD i finrummet: "Det gör mig förvånad"

Artikel 11 av 12
Bollnäs kommuns budget
Visa alla artiklar

Att oppositionspartierna i Bollnäs bjudit in SD till budgetsamarbete irriterar Liberalernas gruppledare Peter Nordebo.

Det var i samband med att nästa års budget skulle behandlas av kommunstyrelsen som det visade sig att oppositionen formulerat ett gemensamt motförslag.

Läs mer: Stökigt möte om nästa års budget – M vill inte satsa mer på skolan

Och oppositionen innebär i det här fallet – förutom det partilösa oppositionsrådet Olov Nilsson Sträng – Bollnäspartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Moderaterna var däremot inte med, utan röstade på det förslag som den styrande minoriteten förordade.

Liberalernas Peter Nordebo är kritisk till att oppositionspartierna lanserar förslag tillsammans tillsammans med Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraterna är ett parti som har en enda fråga på sin agenda, att begränsa invandringen till Sverige. Om man sätter sig i överläggningar för att komma överens om en gemensam politik med ett sådant parti så har man släppt in dem i finrummet. Och för mitt parti har det varit otänkbart, säger han.

Särskilt kritisk är Peter Nordebo till Centerpartiets agerande, eftersom C sedan 2014 haft ett valtekniskt samarbete med den styrande minoriteten S, V, MP och L.

Läs också: C ingår valtekniskt samarbet med minoritetsstyret

– Då sa man att man ska vara en oberoende kraft som balanserar så att SD inte fick bli vågmästare. Nu har utvecklingen då blivit sådan att man kontinuerligt och regelmässigt sitter i gruppledaröverläggningar med dem inom det som kallas oppositionen. Det gör mig förvånad, säger Peter Nordebo.

Centerpartiets gruppledare Bengt-Olov Renöfält förstår inte kritiken. När fyraårsbudgeten arbetades fram förra året var gruppledarna för samtliga partier som sitter i kommunfullmäktige inbjudna. Några sådana träffar blev det inte i år och han tycker inte det är något konstigt att oppositionsrådet Olov Nilsson Sträng ordnade samtal mellan oppositionspartierna och att även SD var med då.

– Jag ser inga större problem med att de är med i år jämfört att de var med när alla partier var med. De har inte haft något större inflytande än de hade när Peter Nordebo själv satt med, säger Bengt-Olov Renöfält.

Enligt honom har Sverigedemokraterna, även om de står bakom budgetförslaget, inte haft något direkt inflytande över det.

– Det finns ingen grad av köpslående i det här. Det finns inte ett inslag av det som jag betraktar som sverigedemokraters politik, som jag ju tar absolut avstånd ifrån. De har suttit med och de har inte haft nånting att invända mot detta, säger Bengt-Olov Renöfält.

Frågan är vad det faktum att nästan hela oppositionen enats kring ett gemensamt budgetförslag kommer att innebära för Bollnäspolitiken i framtiden. Oppositionspartierna har, förutsatt att de får med sig Moderaterna och de fyra politiska vildarna, en majoritet av platserna i kommunfullmäktige.

Läs också: Tvingas lämna SD efter att ha misshandlat kvinna – nu är han politisk vilde

Bengt-Olov Renöfält tror att kommunledningen kommer att rätta in sig i ledet och söka bredare stöd för sina egna förslag i framtiden.

– De kommer förstå att man måste förankra alla sina beslut med resten av kommunens politiker. De måste söka förankring annars riskerar de att lida nederlag, säger han.