Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Lexbase gör mer skada än nytta"

Har grannen, kollegan eller dejten dömts för brott? Det kan du sedan i måndags lätt kontrollera på sidan Lexbase på internet. Men sajten är kontroversiell och kritiken mot den omfattande.
– Det är fördjävligt, säger Billy Nilsson, ordförande i Kriminellas revansch i samhället, Kris.

Tänk dig en hemsida som hitta.se eller eniro.se där du kan söka på personer. Men i stället för att få information om vad personen har för telefonnummer och adress så får du veta om personen har blivit dömd för några brott under de senaste fem åren. Så fungerar hemsidan Lexbase.se, med tillhörande app, som lanserades under måndagen. Dessutom finns en karttjänst som ska visa alla personer på en viss adress som är dömda för brott. I alla fall när den fungerar, vilket den inte gjorde när redaktionen testade under tisdagseftermiddagen.

Informationen har även tidigare varit offentlig, men endast tillgänglig hos landets domstolar.

– Det här en bra tjänst. Det ligger i linje med det samhälle som vi vill ha i Sverige, sa Pontus Ljunggren som är advokat och talesperson för sajten till TT på måndagen.

Billys Nilsson, som är ordförande i Kris i både Bollnäs och Gävle, håller inte med. Han anser att den som har dömts för ett brott och avtjänat sitt straff själv ska få en chans att berätta om sin bakgrund.

– Om man får reda på en sak om en person som man inte känner, då placerar man genast den personen i ett fack. "Han är livsfarlig", eller "Han kommer att stjäla allt jag har hemma". Men det kanske är en jättebra människa. Någon gång kan registret nog vara bra. Men det kommer att göra mer skada än nytta, säger Billy Nilsson.

Han är själv tacksam över att han fick möjligheten att berätta själv när han hade avtjänat fängelsestraff och kommit till en punkt då han hellre ville göra något av sitt liv, i stället för att, som han säger, "gå bort i den här skiten".

– Jag flyttade till ett hus här i Bollnäs med två jättebra grannar som jag berättade vad jag har gjort för. Och för hyresvärden, som gav mig en chans. Men jag vet att för vissa kommer jag alltid att vara den kriminella missbrukaren.

Ett argument för tjänsten har varit att arbetsgivare kan kolla upp om arbetssökande har något i sitt kriminalregister.

– Men arbetsgivaren kan begära att den sökande tar med sig ett utdrag ur registret, vilket inte kostar något att begära ut. Och så kan man ha en diskussion om det eventuella brott som har begåtts, säger Billy Nilsson.

Han skulle gärna fråga de ansvariga bakom databasen vad som gör den så bra. Men till talespersonen Pontus Ljunggren får han inte ställa frågan. Han avsade sig uppdrag på tisdagseftermiddagen efter att han och hans familj har mordhotats, enligt ett pressmeddelande. I samma meddelande framgår att sajten hade en miljon besökare under första dagen och att verksamheten kommer att fortsätta.