Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lex-Sarah anmälan efter kommunikationsmiss

En socialsekreterare missade att skicka in beslutet om ett omedelbart omhändertagande av barn till förvaltningsrätten. Hade föräldrarna vetat om det hade de kunnat hämta hem barnen igen.

Nu har Hudiksvalls kommun gjort en Lex-Sarah anmälan efter händelsen som anses vara väldigt allvarlig.

I samband med omhändertagandet av två barn missade den ansvariga socialsekreteraren på socialtjänsten i Hudiksvall att faxa in beslutet till förvaltningsrätten. När socialsekreteraren sedan ringde förvaltningsrätten några veckor senare upptäcktes det att de inte hade fått något beslut om det omedelbara omhändertagandet.

Personalen på barn- och ungdomsenheten skrev då ett nytt beslut och faxade in det direkt så att det omedelbara omhändertagandet kunde fastslås.

I sin anmälan skriver kommunen att det här innebar en stor risk för barnen om föräldrarna hade fått veta att beslutet inte var verkställd och att de hade kunnat hämtat hem barnen. Nu blev det ingen skada då barnen inte behövde avbryta sin placering.

– Det är självklart att vi ser jätte allvarligt på den här händelsen. När vi gör ett omedelbart omhändertagande är det allvarliga skäl som ligger bakom vårt beslut. Om vi då tappar beslutet så kan det innebära en stor fara för barnen. Vi har ändrat rutinerna efter den här kommunikationsmissen, säger enhetschefen Jennie Blomstrand.

Kommunen har gjort flera förändringar efter händelsen. Rutinen har ändrats så att en arbetsledare alltid kommer att följa upp med den ansvariga handläggaren att samtliga dokument och beslut är korrekt hanterade.