Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lex Olle också i skola och omsorg?

/

Nu har Bollnäs fått en Lex Olle. Ett förhållningssätt som nämnder och styrelser borde kunna använda sig av framöver.

Annons

Det innebär i klartext att det inte spelar någon roll med 15 miljoner hit eller dit.

I debatten om det omdiskuterade köpet av SJ-området sade nämligen kommunalrådet Olle Nilsson Sträng (S) följande:

”Vi har en omsättning på 1,6 miljarder och det blir inte ekonomisk kris för att vi investerar 15 miljoner”.

Helt riktigt.

Det blir ingen ekonomisk kris för att kommunen investerar 15 miljoner kronor.

Men det argumentet borde då också exempelvis barn- och utbildningsnämndens ordförande Jan Lahenkorva, (S) kunna använda. Nämnden dras med ett underskott och sparbeting på drygt tio miljoner kronor i år och ännu mycket mer nästa år.

Nu kan han strunta i dessa sparbeting och använda sig av den nya Lex Olle och säga att ”det blir ingen ekonomisk kris för att barn- och utbildningsnämnden går back med drygt tio miljoner kronor”.

Visserligen kan vän av ordning invända att det är skillnad på investeringar och driftskostnader.

Men det blir naturligtvis ingen ekonomisk kris i kommunen om barn- och utbildningsnämnden använder sig av Lex Olle och struntar i sparbetinget heller. Med den skillnaden att pengarna då kommer barn och ungdom till del, i stället för att köpa en tomt som ännu ingen vet hur många miljoner ytterligare som måste användas till sanering.

Även om tomtköparpolitikerna inte sade det rent ut, handlar det om att kratta manegen för en bandyarena, vilket inte är helt fel under förutsättning att en sådan arena byggs av privata investerare.

Men ännu finns inga sådana garantier. Risken är att denna tomt kommer att ligga för fäfot många år framöver.

Olle Nilsson Sträng betonade områdets centrala läge och bristen på annan mark för företagsutveckling. Ett i och för sig bra argument under förutsättning att det finns ett hårt tryck på sådan mark och att kommunen måste äga den mark som företagen ska utvecklas på.

Men så är det inte.

I sin iver att få köpa marken drog till och med Olle Nilsson Sträng till med att fråga: ”Tror ni att barnfamiljer nöjer sig med skola och barnomsorg?”

Självklart inte. Men det innebär inte att kommunen måste svara för allt som barnfamiljer behöver. Och de behöver nog minst av allt en bit mark som är så förorenad att man inte ens kan leka på den utan fara för hälsan.

Det är också värt att notera att Moderaterna och Socialdemokraterna gick arm i arm också i denna fråga. Kanske snart dags att ta in Moderaterna i kommunledningen. Eller bilda de nya Socialmoderaterna med Olle Nilsson Sträng och Ingvar Persson som ledarduo.

Å andra sidan fick kommunalrådet Evy Degerman (C) inte med sig mer än två av sina partikamrater på markköpet. Och fyra av socialdemokraternas platser stod tomma. Bland annat Jan Lahenkorvas.

Det är hedrande att tio centerpartister och fyra socialdemokrater, med Jan Lahenkorva i spetsen, går emot sina kommunalråd och partier i denna fråga. Det visar att det finns gränser för partipiskan.

Men det kan också innebära att det finns en förtroendeklyfta mellan partiledning och ledamöter i synen på vilka kommunens viktigaste uppgifter är och hur pengarna ska användas.

Den klyftan kan tänkas bli djupare i takt med att ekonomin blir tuffare.

Mer läsning

Annons