Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lex Maria: Tömdes på en liter urin efter katetermiss

Efter operationen i Bollnäs fick patienten en urinkateter insatt. Men sedan följdes inte rutinerna och katetern togs bort för tidigt. Vid en kontroll nästföljande dag tappades patienten på drygt en liter urin, enligt en utredning.

Händelsen har nu lex Maria-anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Patienten hade opererat in en knäprotes i februari 2014. Då patienten hade svårt att kissa sattes en kateter in. På morgonen togs den sedan ut.

Senare under kvällen berättade mannen för en sköterska att han hade täta trängningar och ont i urinröret. Mannens blåsa hade inte undersökts sedan katetern togs ut. Patienten tappades då på en liter urin.

Händelsen har anmälts som vårdskada till IVO. I anmälan anger sjukhuset att rutierna för blåsövervakning i samband med operationer inte var känd på vårdavdelningen. Sedan händelsen inträffade har rutinen uppdaterats och införts bland de berörda medarbetarna.