Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lex Maria: Gravid kvinna remitterades till fel undersökning

En gravid kvinna sökte vård för magsmärtor hos familjeläkarjouren på Aleris, men skickades till fel slags röntgenundersökning. Först fyra dagar senare ställdes den rätta diagnosen utomkvedshavandeskap.

Händelsen anmäldes enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Läs också: Lex Maria: Kvinna avled efter att ha lagts in på överbelagd avdelning i Bollnäs

Med smärtor i magen och blödning sökte den gravida kvinnan vård hos familjeläkarjouren på Aleris akutmottagning i Bollnäs, enligt anmälan. Familjeläkaren skickade remiss för datortomografiundersökning, även kallat skiktröntgen, med frågan om patienten kunde ha blindtarmsinflammation eller utomkvedshavandeskap, vilket innebär att ett befruktat ägg växer till innan det nått livmodern.

I svaret från röntgen framgick det inte tillräckligt tydligt att utomkvedshavandeskap inte kan fastställas med datortomografi och diagnosen missades. Läkaren följde inte rutinen att akut remittera till specialistklinik.

Läs också: Kvinna blev amputerad efter långsam utredning – hälsocentral i Bollnäs får kritik

Fyra dagar senare remitterades patienten till en kvinnoklinik och blev opererad.

Till en början bedömde IVO att utredningen inte var komplett och begärde kompletteringar, samt gjorde en inspektion hos Aleris i slutet av april.

Aleris ska efter anmälan bland annat ha aktualiserat rutinen för remittering till specialistvård och förnyar arbetssättet för svaren från röntgenkliniken.

Därför beslutar IVO att avsluta ärendet utan ytterligare åtgärder.