Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Levande konstliv i Bollnäs i många år

Författaren och tecknaren Anna-Clara Tidholm tycker Anders Norén oroar sig lite väl mycket över konstlivet i Bollnäs.

Anders Norén, ordförande i Sveriges Konstföreningar Gävleborg, oroar sig i sin insändare ( 4/5 ) för att konstlivet i Bollnäs är hotat på grund av avsaknad av en konstförening. Konstföreningar är toppenbra och eldsjälar som Norén gör fina och helt ideella insatser.

Men sanningen är ju att just Bollnäs har haft ett levande och stabilt konstliv i många år tack vare generöst kommunalt stöd, både i form av anställd, kompetent personal och bra lokaler, det vill säga Konsthallen/Museet.

Bollnäs har faktiskt som enda kommun i Hälsingland satsat på kontinuerlig utställningsverksamhet i en kommunal konsthal, medan övriga kommuner snålat med lokaler och förlitat sig på ideella krafter som genom obetalt arbete försett kommunerna med kultur.

Norén bekymrar sig också för att "amatörerna" saknar en arena. Men i Bollnäs har åtskilliga lokala konstnärer, både levande och döda, ställt ut genom åren. Det har haft en betydelse för konstlivet i Hälsingland och amatörerna har nog inte känt sig undanträngda utan hittat sina egna möjligheter genom gallerier, konstrundor, utställningar på biblioteket, etcetera.

För min del skulle jag önska att fler kommuner följer Bollnäs exempel och använder mer resurser på en hållbar och kvalitetsmedveten konstverksamhet, vilket ju inte behöver utesluta uppbackning även av lokala konstföreningar.

Och jag hoppas att man i Bollnäs, med nyutnämnd konstintendent, fortsätter arbetet med att utveckla och bredda utställningsverksamheten i Konsthallen!

Anna-Clara Tidholm

tecknare och författare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel