Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Letade på Teneriffa"

– Han kom tillbaka och stal det han stulit en gång innan, säger Boerje Bohlin, ordförande i Ersk-Matsgårdens stiftelse, dit klenodtjuvens stöldgods nu återförts.

Man kan undra vilka spegelbilder det disiga glaset i pigtittaren återspeglat de senaste åren, under dess irrfärder från Ersk-Matsgården och tillbaka igen.

Den svarta pigtittaren har ännu den lilla katalogiseringsflaggen kvar på lådan, av vilken det framgår att den är en del i en större samling stöldgods som den så kallade klenodtjuven från Spanien misstänks ha rest runt och lagt beslag på. Hembygdsgårdar och kyrkor har blivit av med värdefulla rariteter, som till viss del nu återfunnits.

Den misstänkte tros vara samma person som gjorde ungefär samma resa för snart tio år sedan. Även den gången drabbades Ersk-Matsgården.

– Då fick vi också tillbaka stöldgodset, men så, 2011, kom han tillbaka, och stal det han stulit en gång innan, säger Boerje Bohlin, som både är glad och sorgsen.

Glad åt att många av sakerna som försvann nu är tillbaka på Ersk-Mats, men sorgsen över att vaggan – den bemålade vaggan från 1800-talet, som faktiskt har proveniens från Ersk-Mats – ännu är borta. Till skillnad från många andra saker, som skänkts av Nordanstigsbor till Ersk-Matsstifelsen då gården restaurerades och öppnades för besökare, har vaggan en gång stått här på gården.

– Den är nog värd minst 50 000, så den kan han ha sålt. Vi har botten till vaggan kvar. Den låg ute på gården den där morgonen då Ulf (Andersson, vaktmästare på Ersk-Mats) kom hit. Den hade tjuven tappat. Ulf tog upp den, utan att riktigt förstå vad det var. Då han kom ner till byggnaderna och såg att fönsterrutorna var spräckta, och att vaggan saknades, förstod han.

Boerje Bohlin blev minst sagt förvånad då han fick veta att mycket av stöldgodset återfunnits i ett av svenskarnas semesterparadis, den spanska ön Teneriffa.

– Jag hade själv varit där på semester veckan innan, och jag letade på Teneriffa i antikbutikerna och tänkte jag skulle se om jag hittade några antikviteter från Sverige, säger Boerje Bohlin.

Förutom den unika vaggan fattas fortfarande ett par lårhöga läderstövlar som funnits på gården. Inte heller något av Margita Hamids handstickade hantverk påträffats, däremot har linnedukar från en annan hantverkare återfunnits, i en kista.

Stöldgodset, som fraktades upp till Ersk-Mats i måndags. Till julmarknaden, den 31 oktober, är förhoppningen att allt ska stå på sina invanda platser igen.

– En sak som jag vet är återfunnen, men som inte kommit hit ännu, är en målad bonad som ska sitta på väggen, så den ser jag fram emot att få tillbaka. Och givetvis önskar vi det som fattas ska återfinnas, det är ju hoppet man lever på, säger Borje Bohlin.

Läs också: Klenodtjuven döms till fem års fängelse