Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena Swanberg får Monica Zetterlund-stipendium

/

Lena Swanberg, 27-årig jazzsångerska som är en av årets tre Monica Zetterlund-stipendiater.

Annons

Hon är också medlem i gruppen Charleston Sisters and the Golden Boys som sjunger sextiotalsjazz. Lena, som växte upp i Bollnäs, får äran och 25 000 kronor i belöning.

- Ja, fantastiskt! Det är en sådan push och perfekt för mig. Jag kom hem från Brasiien i våras där jag gjort mitt examensarbete. Det är andra gången jag är där under några månader och studerar musik.

- Just precis nu står jag och väntar på att spela in ett inslag för Kulturnytt. Men annars håller jag på med skivan som jag sagt i hundra år att jag ska göra. Inom ett år ska den vara klar! Och i höst åker jag på jazzklubbturné med Charleston Sisters, men inte till Hälsingland den här gången, tyvärr.

- Min mamma lyssnade på henne så därför hörde jag henne väldigt tidigt. De t är en av mina tidigaste influenser. There´ll be another spring var en sån där låt jag lyssnade mycket på under någon tidig kärlekssorg. melankolin och mystiken i hennes sätt att uttrycka sig tycker jag mycket om.

- Jag vill vara dynamisk, gå oförutsedda vägar, även för mig själv. Jag vill förvåna mig! Jag tycker om att rösten har ett naturligt ljud, bär en känsla liksom. Som jazzsångerska hinner man känna in, man har ett rum inom den fria improvisationen.

- Det blir det. Den 19 september på Kulturhuset i Stockholm, när Monica Zetterlund-sällskapet arrangerar en konsert. Monica Dominique delar ut stipendiet.

Juryns motivering: "Ung begåvad låtskrivare, pianist och sångerska med sökmotorn inställd på världen med fokus på afrikansk och afrobrasiliansk musik. Lena har sedan tidig ålder haft musiken som ledstjärna från början med fiolspel i hemmet. Efterhand med dörrarna vidöppna för jazzens storheter. Lena är en musiker med stark integritet och ödmjukhet. En ivrig sökare lugnt tillbakalutad i traditionen.

 

Mer läsning

Annons