Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lena årets Torsten Dahlinstipendiat

Lena Lorentzen vid Unicum Design för alla har tilldelats årets Torsten Dahlistipndium.

Stipendiet är på 50 000 kronor och ska använda pengarna för att skriva en inspirationsbok och Design för alla, för att fortsätta att sprida kunskapen vidare.
Torsten Dahlinstipendiet instiftades 2002 och delades ut första gången 2003. Syftet med stipendiet är att premiera kunskapsutveckling och forskning inom designområdet.
- Otroligt häftig. Det hade jag inte trott. Jag är ju ingen "glassig" designer, kommenterar Lena Lorentzen.

- Jag är väldigt påhejad av handikapprörelsen och bekräftad av den. därför känns det också kul, och hedrande, att bli bekräftad från designområdet.
Lena Lorentzen berättar att hon ska använda stipendiet för att skriva en bok för att sprida kunskap om Design för alla. Anledningen är att Lena Lorentzen själv även föreläser i ämnat och att det inte finns någon bra litteratur i ämnet.
- Det känns som att det fattas en bok.
Stipendiet ges ut genom Stiftelsen Svensk Industridesign, SVID, och i juryns motivering heter det bland annat: "Lena Lorentzen visar god systematisk och kreativ förmåga att se behov och utveckla lösningar. Lena har utnyttjat sin kunskap och erfarenhet från sjukvården till ett gediget och kreativt designarbete och därigenom samlat ihop en stor mängd kunskap. Denna kunskap har gjorts tillgänglig för många och bidrar till en bättre tillvaro för personer med funktionshinder."