Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leker med egot

Vattrångs konsthall och Esters Café tar emot med öppna armar i sommar igen. På plats finns Konstnärsparet Susanna Serrander och Marcus Harrling. De ställer ut tillsammans med inbjudna kollegor.

Dominerar utställningslokalen gör Ahmad Zolfagharians installation Step in twice, ett utmanande labyrintspel som inbjuder till lek. Installationen består av en flera meter lång, rörlig, lutande träkonstruktion med en labyrint på ovansidan. Vid sidan av den, på väggen, ligger genomskinliga glaskulor uppradade framför en spegel. Besökaren inbjuds att ta en glaskula, betrakta sig själv genom kulan i spegeln och sedan få den att rulla ner genom labyrinten. Det går att vicka på träkonstruktionen och hjälpa glaskulan på vägen. Men rätt vad det är trillar kulan ut genom ett hål och ner på golvet. Enligt konstnären själv handlar det om att befria sig från sitt ego. Ahmad Zolfagharian har sina rötter i Iran och verket bottnar, trots sin lekfullhet, i persisk mystik och filosofi. Vänds labyrinten till sidoläge utgör mönstret en text på persiska.

I samma rum som labyrinten finns Susanna Serranders målning Apocalipstick, ett färgskimrande verk inspirerat av Jane Birkins tolkning av sången Apocalipstick. Det hela handlar om hur vi glatt traskar på i konsumtionsträsket trots varningar om miljöns sammanbrott och jordens undergång. Men sådana varningar har alltid uttalats. Susanna Serrander svarar också för de målningar som ingår lokalens fasta utsmyckning

Mot fondväggen i det före detta kapellet hänger delar av Nadia Byrnes verk Lots of Loss, i form av två stora målade tygstycken. Hon är också musiker och driver musikprojektet Ectoplasm girls med sin syster Tanya. I samband med att utställningen avslutas kommer hon att framföra någonting musikaliskt i konsthallen.

Filmaren och fotografen Anders Edström visar bilder ur fotoboken Spidernets. Han är bland annat verksam som modefotograf och har arbetat med Ann-Sofi Back, Cheap Monday med flera. Även Marcus Harrling visar foto, ur sin Artist book Passage. Bland annat finns här bilder från en resa mellan Joshua tree och Palm Springs i USA. Marcus Harrling står också för en ljudinstallation på kaféets toalett. Där hörs ett samtal i bilen mellan honom själv och en annan man, på samma resa mellan Joshua tree och Palm Springs.

Årets utställning på Vattrångs konsthall är sparsmakad men håller hög nivå och bjuder på lek och överraskningar. Den är väl värd ett besök således. Samtliga konstnärer är hemmahörande i Stockholm, men arrangörerna Susanna Serrander och Marcus Harrling har planer på att bli bofasta i Vattrång.

I lokalen visas även keramik av Lena Friberg och hattar av Bonnie Johansson, båda från Vattrång.