Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledning saknar framförhållning

Återigen har ett alldeles för sent beslut fattats. BUN, barn- och utbildningsnämnden, har nu bestämt att inte starta två program på Torsbergsgymnasiet hösten 2014.

Men som alla vet har man i vårt land ganska långa uppsägningstider – sex till tolv månader, och innan någon kan sägas upp så måste det utredas vem som har längst tjänstgöring och det tar också tid.

Inför hösten har vi alltså hel del personal som jobbar kvar, men vi får färre elever som ger intäkter, vilket medför att vi under nästa år får ännu mer underskott. Ett sådant här beslut måste tas minst tolv månader i förväg om det ska kunna ge önskat sparresultat. Nu blir resultatet ingen minskad lärarkostnad förrän efter tidigast sex månader. Färre elever som går på gymnasiet i Bollnäs ger mindre intäkter, samtidigt som det blir ökade kostnader för elever som väljer att gå på annan studieort.

Totalt sett blir det nog ingen besparing alls, kanske det motsatta. Och nästa år är alla – utom vi som jobbar här – lika arga och förvånade över att vi inte har en budget i balans. Givetvis måste vi försöka få ner kostnaderna genom att bland annat minska antalet lokaler, men även här är man för långsam. För att det ska ge resultat i budget måste man ha framförhållning – och det är något man saknas i BUN/kommunens ledning. Skyll inte på ledningen för Torsbergsgymnasiet, vi kan inte påverka detta utan det hänger på beslut som tas över våra huvuden.

Samma sak gäller för Höghammarskolan, gymnasiesärskolan, framförhållningen är för kort för att det ska bli någon besparing.

Kommunen är skyldig att ge alla elever en gymnasieutbildning, och helst på det program som eleverna valt i första hand. Man kan göra det i den egna kommunen, eller låta eleverna gå i annan kommun vilket normalt blir dyrare. Oavsett vad man beslutar måste det finnas en långsiktig planering och ekonomisk kalkyl bakom. Snabba ogenomtänkta beslut som ibland inte genomförs, skapar frustration och gör arbetssituationen ohållbar och otrygg för alla inblandade.

Några få exempel på beslutfattande: För några år sen beslutades att Torsbergsgymnasiets program på Heden, estetiska och restaurang och livsmedel, skulle samlas på Torsberg, men inget har gjorts för att fullfölja beslutet. I höstas beslutades i stället att SFI och Komvux ska flytta in i lokaler på Torsberg. Vi har också hört planer på att flytta hit högstadiet. Förra våren bestämdes att restaurang- och Livsmedelsprogrammet skulle förläggas till Kulturhuset men så blev det dessbättre inte. Nu ska estetiska programmet till Kulturhuset.

Vad beslutar man nästa gång, och vad av det man beslutar tänker man genomföra? När ska vi få genomtänkta beslut i så god tid att de kan genomföras utan att de medför ökade kostnader i stället för att ge besparingar. Undra på att vi som jobbar här blir både luttrade och apatiska över alla beslut som tas över våra huvuden.

Agneta Fondén

planeringssamordnare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel