Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledarsidan listar några av de vanligaste lögnerna om Aurora-17

Artikel 3 av 3
Aurora 17
Visa alla artiklar

Lögnerna som far omkring i debatten kring Försvarsmaktsövningen Aurora är många och väntade.

Redan i våras gick försvarsminister Peter Hultqvist (S) och ÖB Micael Bydén och varnade just för påverkansperationer: ”Syftet kan vara att sprida en felaktig bild av övningens syfte och inriktning, att ska oro hos allmänheten och underminera förtroendet för våra myndigheter”.

Ledarsidan listar några av de vanligare exemplen på desinformation kring Aurora-17.

Natoövning - Oavsett hur många gånger fredsrörelsens aktivister försöker påstå att det är en Natoövningen så blir det inte sannare för det. Det är svensk övning där Sverige bilateralt bjudit in ett antal länder att delta. Nato som organisation deltar inte över huvud taget i övningen. Däremot övas förflyttning av utländsk trupp i Sverige i enlighet med det världlandsavtal som tecknats. Finland har samma avtal.

Patriot kan användas för att beskjuta Ryssland - Öh, nej, det är ett luftvärnssystem. Det handlar inte om robotar för markmål, utan robotar för luftvärn. Det är ett defensivt robotsystem som har räckvidd som längst 16 mil. Man kan alltså inte ens från svenskt territorium nå flyg på ryskt territorium.

Läs mer: Försvarsmakten spår framtida reell risk för väpnad konflikt

Aurora ökar spänningarna - nej, det gör det inte. Aurora är en transparent övning som följer Wiendokumentetet vilket innebär att observatörer från Ryssland (till skillnad från när Ryssland övar…) är inbjudna att följa övningen. Det är en försvarsövning av svenskt territorium. Däremot kan Aurora, liksom allt annat, användas som argument av en part som vill öka spänningarna. Den parten vill helst inte att Sverige övar över huvud taget, och definitivt inte tillsammans med andra.

USA kommer med kärnvapen - nej, det gör man inte. Varför skulle man det? Däremot har USA (och andra kärnvapenländer) en policy att aldrig kommentera om det finns kärnvapen ombord på flygplan eller fartyg. Den här policyn utnyttjas friskt i desinformationen för att sprida maximal osäkerhet. Men de taktiska kärnvapen som USA har i Europa är luftburna och ligger i lager.

Sverige har varit Alliansfritt i över 200 år - nej, Sverige har varit utan krig sedan 1814. Det betyder inte att vi haft en alliansfrihetsdoktrin hela tiden eller ens varit utanför väpnad konflikt sedan dess. Exempelvis landsteg svensk trupp på Åland 1918, Sverige skickade en tredjedel av sitt flygvapen till Finland 1939. Det är först efter andra världskriget som termen "alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig” kom. Men i och med Sovjetunionens fall och svenskt inträde i EU ändrades doktrinen. Bland annat så är Sverige bundet av Lissabonfördraget 42.7 att hjälpa ett EU-land som anfalls av främmande makt.

Läs mer: Stig Henrikssons (V) märkliga omsorg om rysk underrättelsetjänst

Nato hotar Ryssland genom att flytta fram sina gränser - om man uttrycker sig så här så säger man samtidigt att små stater inte har samma rättigheter som stora, och att Ryssland skulle ha veto i strid mot avtalen i Helsingfors och Paris.

Självklart har alla europeiska länder rätt att välja sin säkerhetspolitiska lösning. Och man kan titta bara på Ukraina och Georgien för att förstå varför Baltikum, Polen, Rumänien för att nämna några länder ville gå med i Nato.

Krigsövning - använder du det ordet är syftet rätt tydligt. Särskilt om du aldrig pratar om Rysslands övningsverksamhet som krigsövningar. Rätt begrepp är försvarsmaktsövning eller om man vill kan man använda det lite neutralare militärövning. Och bara för SVT använder sig att desinformatörernas favoritord när en handfull mobiliserar på ett öde torg så blir det inte mer rätt för det (skämmes Public Service!).

Läs mer: Landskamp i luftvärn - 5 saker att ha koll på under Aurora

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#27 A dangerous time - with Pomerantsev & Silverman

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar