Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledarkrönika: Är EU-kritiken bara en chic detalj?

Var och varannan kandidat till Europaparlamentet tycks gå till val på att vara lite lagom EU-kritisk. Eller ha kampanjer om att EU gör fel saker och för mycket saker. Och visst, EU:s många och långa tentakler sträcker sig ibland alltför långt bortom kärnverksamheten

Annons

Men samtidigt kan det här med EU-kritiken ibland upplevas mest som en chic detalj som politikerna lägger sig till med för att attrahera de stora horder av väljare som tycker att EU är ett jädra skit. Är de verkligen så populistiska? Ja, man kan ju undra.

Centerpartiets valplattform inför valet nästa vecka heter "Ett smalare och vassare EU". Med det menar man att färre resurser ska läggs på administration och byråkrati. Bland annat vill partiet lägga ner de myndigheter som inte behövs. Det finns ett 40-tal EU-myndigheter i dag. Alla har instiftats med de godaste av intentioner. Men bara för att syftet är gott betyder det inte att myndigheterna alltid behövs. I huvudsak arbetar EU:s myndigheter med att sammanställa och sprida information och att verka som forum för diskussioner på europeisk nivå. När Kent Johansson, partiets toppnamn till parlamentet, i måndags intervjuades i radions P1 blev det minst sagt obekvämt. Han saknar nämligen svar på vilka myndigheter som är just onödiga. "Det finns flera, men jag har inget exempel" är knappast övertygande som besked.

Redan på en mycket basal nivå inom opinionsbildningsbranschen lärs det ut hur man ska hantera och nå ut med sitt budskap. Vilket är mitt budskap, och hur får jag fram det på ett antal minuter? "Hissversionen", det vill säga det du hinner säga om du som till exempel studentpolitiker skulle åka hiss med utbildningsministern, av huvudfrågorna ska sitta som ett smäck. Ringer det kl 04 på morgonen ska det fortfarande sitta som ett smäck.

Då duger det inte att sväva på målet.

Och särskilt inte som toppkandidat som dessutom sedan tre år tillbaka sitter i Europaparlamentet. Inte när det kommer till viktiga frågor som hur man vill göra EU vassare, eller vad man egentligen har för inställning till euron.

Centerpartiet ska inte ta det för givet att man återerövrar ett mandat i parlamentet. Och om man nu gör det, ska det inte tas för givet att det är Kent Johansson som tar plats. Utmanaren Fredrick Federley har till exempel i en skrift kallad "Banta Brysselbyråkratin" gett åtta konkreta exempel på just myndigheter som kan läggas ner. Totalt sett skulle skrotandet innebära en 7 miljarders besparing. Rapporten signalerar seriositet gentemot både valplattform och väljare. Där kritiken inte bara är fernissa, utan faktiskt genomtänkt. Något man ska kunna förvänta sig av en toppkandidat.