Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visa rasisterna vem som bestämmer!

Sedan nazister intog Brotorget i Bollnäs har rasism och främlingsfientlighet stått högst upp på Ljusnans dagordning. Den första artikeln, som publicerades på webben i lördags, fick genast igång de så kallade nättrollen, som försökt fylla vår hemsida med främlingsfientliga kommentarer.

Annons

Sedan dess har mejl och telefonsamtal kommit till redaktionen, några medarbetare har hängts ut på högerextrema nätsidor och lokala politiker har hotats.

Än värre har det varit för de tre modiga tonårstjejerna som tog initiativ till en manifestation mot rasism. Under de senaste dagarna har de blivit hotade och trakasserade och tjejerna har lämnat in en polisanmälan (se helahalsingland.se). Plötsligt har alltså det som var tänkt som en lokal folkfest exploderat till en riksangelägenhet, där människor från hela landet sitter och spyr galla över invandrare och antirasister, och manifestationen, som skulle ha ägt rum i morgon eftermiddag, har skjutits upp.

När sånt här händer är det viktigt att komma ihåg en sak: Även om nättrollen är högljudda och skriver mängder med inlägg, så är de inte representativa. Det är en liten klick människor som sitter hemma på sina kammare och sprider hat och skräck. Det visar sig, om inte annat, genom att manifestationen i dagsläget har nästan 500 anmälda deltagare och stödet för tjejerna i sociala medier är enormt.

Det är otroligt viktigt att ha i bakhuvudet.

Högerextrema krafter får aldrig överta tolkningsföreträdet och sätta dagordningen. Den här lilla gruppen får aldrig vinna. Därför uppmanar vi alla att komma till Brotorget den 25 augusti – inte bara för att ge tjejerna stöd och aktivt ta avstånd från rasism.

Utan för att visa att vi inte låter oss tystas.

Ledarredaktionen

Mer läsning

Annons