Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilket hopp för framtiden!

– Det här inger hopp!

En kvinna från Söderhamn i vackert röd kavaj med matchande läppstift ser ut över människohavet på Brotorget. En kort mening som sammanfattar lördagens manifestation för mångfald, mot rasism i Bollnäs.

Annons

Från scenen såg ni ut som en hel stad fylld av välvilja, anständighet och trygghet. Ni hade kommit från Hälsinglands alla väderstreck för att visa er solidaritet med Ester, Nadja och Kaisa.

Men också för att ni, liksom jag, är trötta på rasisterna och deras hat. För att ni, liksom jag, vill stå upp för er stad och för alla människors rätt att leva här i trygghet.

Det blev en lugn, varm och glad manifestation. Precis Som Ester, Nadja och Kaisa önskade. Precis så värdigt som arrangörerna förtjänade.

Och det inger hopp för framtiden. Om det nu fanns tvivlare.

Inte en chans att rasisterna får fäste när de goda krafterna är så mycket större.

Men vi får aldrig somna in och ta demokratin och öppenheten för given. Den måste vårdas och manifesteras i såväl de stora sammanhangen som i det lilla.

Det finns alltid rädda pojkar som gömmer sig bakom antidemokratiska och rasistiska slagord. Beredda att leta offer för sitt hat och eget misslyckande.

Och lika säkert är att då finns det modiga tonårstjejer och medelålders kvinnor med snyggt målade läppar och stort civilkurage som säger ifrån.

Mer läsning

Annons