Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vettiga villkor för ambulanspersonalen handlar om patientsäkerhet

Annons

Hittills har 23 medarbetare på ambulansen i Region Gävleborg sagt upp sig.

Bakgrunden är välkänd vid det här laget.

Regionen hoppas kunna spara 4,5 miljoner kronor om året på att införa jour och kunna lägga ut fler aktiva arbetstimmar på personalen. För ambulanspersonalen betyder det bland annat att de i stället för betald arbetstid på natten får jourersättning. De ska vara på jobbet och sova där, men bara få betalt om något händer.

Eller som ambulanssjuksköterskan Monica Andersson från Delsbo skrev i ett Facebookinlägg som fått stor spridning: "Ett beslut som innebär att jag måste vara på jobbet 125 timmar mer per år med samma lön. 125 timmar är nästan en hel månad till.".

Jörgen Tranevik, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Gävleborg, har i en tidigare intervju sagt att nattutryckningarna är för få för att motivera att man betalar 170 kronor i timmen för att anställda ska "ligga och sova".

Det är lätt att förstå personalens upprördhet inför sådan arrogans.

Alla som jobbat med jourverksamhet vet att just beskrivningen sova är att ta i. Det rör sig snarare om att vila med ena ögat öppet i väntan på nästa larm. Fråga brandmännen som sover på stationen i väntan på larm (och som för övrigt har lön även under natten).

Från majoritetspolitikerna – det vill säga S, V, C och MP – har förståelsen varit lika liten de valde att klubba beslutet i nämnden.

Nu varnar Vårdförbundet Region Gävleborg för att agerandet i ambulansfrågan kan få konsekvenser då regionen kan tvingas sänka kraven vid nyrekryteringar.

Läs mer: Vårdförbundets hårda kritik – Region Gävleborg tvingas sänka kraven vid nyrekryteringar

Men ingenting tycks göra intryck på regionledningen. Föga överraskande avvisas således Vårdförbundets varningar.

Det kommer att få konsekvenser. Fler hyrsjuksköterskor kanske? Mer övertid för dem som är kvar? Mer personal som går på knäna?

Läs mer: Sjölund: Vi har inte råd med den här regionledningen

Om sex månader ska jourmodellen följas upp och utvärderas tillsammans med de fackliga parterna. Låt det inte gå så långt, regionen. Det är ett dåligt beslut som ingen vill ha så släpp på prestigen och gör om.

Den usla behandlingen av ambulanspersonalen i Region Gävleborg ett symptom på en sjuka i Sverige som drabbar även andra verksamheter.

Ett område där nedskärningar och oförståelse för arbetsvillkor kan komma att få stora konsekvenser för medborgarnas säkerhet – inte minst på landsbygden – är hur man ser på räddningstjänsten.

I allt högre grad använder man sig av så kallad deltidsbrandkår.

I grund och botten är tanken god, att ett deltidssystem ska kunna säkra räddningstjänst även på landet, men systemet är otidsenligt. Det bygger på att deltidarna har ordinarie jobb på hemorten och en arbetsgivare som går med på att de springer ifrån jobbet när larmet går. Det kräver också en förstående partner hemma som kan sköta all markservice när det är jour, vilket det är ofta. Ersättningen för jourtiden är ligger runt 20-lappen i timmen.

Lägg till detta att det inte längre så många jobb på hemorterna, vi svenskar pendlar allt mer. Således är rekryteringsproblemen stora för deltidsstyrkorna på landsbygden.

Systemet krackelerar, ändå framhärdar besparingsivriga tjänstemän och politiker.

Läs mer: Kommer brandkåren även på landet?

I räddningstjänstens fall ligger ansvaret på kommunerna som alltför ofta minskar på anslagen och inför system som ingen vill ha för att kunna minska på anslagen. Trots att systemet inte fungerar och ingen vill ha dem om villkoren ska vara så usla.

Nu går även regionen mot ett system som påminner om deltidssystemet inom Räddningstjänsten. Konsekvenserna ser vi ju redan med personal som lämnar och hotad patientsäkerhet.

Brandmän och ambulanspersonal måste precis som andra som jobbar med vår säkerhet ha rimliga arbetsvillkor, systemen får inte ha brister.

För att medborgarna ska vara trygga krävs hållbara system.

Mer läsning

Annons