Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem skulle passa bäst som fredsminister: Romson eller Fridolin?

/

Maskrosbyråkrater i fredens tjänst.

Annons

Inför Miljöpartiets kongress 13 maj finns en enorm uppslutning bakom kravet om att Sverige ska inrätta ett fredsdepartement och tillsätta en fredsminister.

Tidigare har Miljöpartiet även föreslagit att soldater ska bruka ickevåld. Motionen är undertecknad av ett 40-tal avdelningar och flera partidistrikt.

– Aldrig någonsin har lika många miljöpartister undertecknat en motion, det berättar Carl Schlyter, riksdagsledamot (MP) i en intervju med vänstertidningen Flamman.

I backspegeln har Sverige under 200 års tid varit omringad av krig och konflikter. Vi har varit vittnen till två förödande och sargande världskrig som delade Europa. Kalla kriget har med säkerhet också satt sina spår. Bomberna har däremot aldrig fallit ned på våra gator och svenska soldater har inte behövt stupa på svensk mark.

Två år tillbaka, 2014 firade Sverige som nation 200 år av fredstid. Inget annat land i världen har haft fred lika länge som Sverige.

Idag är vi vittnen till Rysslands invasion av Ukraina, ett krig på europeisk mark och i vår närhet. Likaså uppfattas Ryssland som ett allt mer aggressivt land mot övriga grannländer. I den försvarspolitiska debatten har det därför blivit naturligt att diskutera ett förstärkt försvar av Gotland och fördelar respektive nackdelar med en Nato-anslutning.

Sett ur denna utveckling är det naturligt att Miljöpartiet bedriver ett politiskt förnyelsearbete för att ta fram svaren på hur Sverige ska agera i en allt mer konfliktfylld värld.

Eller som miljöpartiets riksdagsledamot Valter Mutt uttryckte saken: …– Nej till Nato - Ja till Fredsdepartement!

Uppgiften för fredsdepartementet är att gå in med en ny dialog när erfarna diplomater misslyckats. I Miljöpartiet värld kan man uppta en ny dialog när motståndaren står redo att ta till vapen. Fredsdepartementet ska alltså fungera som ett alternativ till krig.

Om det värsta händer och Ryssland en dag bestämmer sig för att invadera Gotland då skulle det kännas betydligt tryggare om det fanns svenska soldater på plats och försvarade ön med ett Nato-medlemskap i ryggen. Mycket kritik kan framföras mot det svenska försvarets omfattning i dag, men det är försvarsmakten och diplomater som har säkrat svensk fred i 200 år.

Inte ett fredsdepartement och dess kotteri av maskrosbyråkrater.

Alternativet att maskrosbyråkrater skulle stå vid gotlands strand och stoppa ryska spetsnazsoldater känns i bästa fall naivt, i värsta fall väldigt oroande eftersom Miljöpartiet sitter i regeringsställning.

Mer läsning

Annons