Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varsågod regeringen, här är de tre toppskälen att sparka Skatteverkets GD

/
  • Ingemar Hanssons tid som generaldirektör har skapat onödiga konflikter mellan landsbygds-Sverige och staten.

Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson har sedan länge förbrukat förtroendet i den här ledarsidans ögon. Det efter beslutet att lägga ned ytterligare nio skattekontor, däribland i Hudiksvall. Sedan dess har Ingemar Hansson fortsatt på den inslagna vägen även om beslutet pausats i väntan på en större utredning om de statliga jobben. För att hjälpa regeringen att komma till den enda rimliga slutsatsen, att omedelbart skilja Hansson från sitt uppdrag, har ledarsidan listat de främsta skälen:

Annons

#1 Främsta symbolen för att undergräva statens legitimitet

Tilliten i samhället är på nedgång enligt forskarna, det är den ingrediens som gjort våra nordiska demokratier till föregångsländer. Att staten skapar tillit och legitimitet genom sin närvaro har civilminister Ardalan Shekarabi förstått, och om det inte finns någon legitimitet för staten så finns det heller i förlängningen ingen stat. Problemet för regeringen är att Ingemar Hansson som generaldirektör blivit den främsta personliga symbolen för en stat som abdikerar från sin legitimitet och vänder stora delar av landet ryggen. Det är svårt att tro på utredningar och ord om att skapa livskraft för hela landet på allvar så länge Hansson sitter kvar

#2 Ljuger eller begriper inte bättre

Under Hanssons ledning ser inte Skatteverket skillnad mellan skattekontor och servicekontor. När man argumenterar för sin centraliseringspolitik så är alla knep tillåtna: "Enligt Per Åsling har Skatteverket mer än halverat antalet kontor sedan 2007. Det stämmer att vi minskat antalet skattekontor. Men under samma period har vi byggt upp 103 servicekontor tillsammans med Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten. Tack vare det finns vi i dag på fler orter än 2007, där man får personlig hjälp med ärenden", skriver Hanssons sommarvikarie Anna Sallnäs Magnusson på Aftonbladet Debatt.

Det är som att säga man har fler bankkontor efter att halverat kontoren men istället ha satt ut bankomater i ICA-butiker. Servicekontoren har för övrigt i stor utsträckning Försäkringskassan som huvudman.

Antingen försöker myndigheten blåsa allmänheten och ljuga folkstyret rakt i ansiktet med eller så begriper man själv inte skillnaden. Oavsett vilket kvalificeras detta som en andra plats för att byta ut generaldirektören.

#3 Ignorerar ett enigt Skatteutskott

Skatteutskottet har inte bara kallat in Ingemar Hansson en gång, utan två gånger. Den senaste gången efter riksdagens sommarledighet inletts, vilket är minst sagt ovanligt. Trots det som beskrivs som ett enigt Skatteutskott som betonar vikten av Skatteverket följer den styrning som finns när det gäller regional närvaro så har Hansson fortsatt sin linje. Att trotsa Skatteutskottet två gånger är att göra sig politiskt omöjlig att fungera i sin roll.

Skälen som placerades på platserna 4-8 presenterades i torsdagens tidning, där kan ni läsa om jävsmisstankar, fäbodar, att inte ta möten med berörda orter och att skylla på mellanchefer.

Det är hög tid för sommarregeringen att ta sin Ingemar ur Skatteverket, för tillit och nationell sammanhållning samt för viljan att betala in skatt till staten.

Mer läsning

Annons