Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varje dag borde vara en studentdag

/

I dessa dagar rusar studenterna ut från de olika gymnasierna i Hälsingland. Och alla sjunger, eller kanske rättare gastar, den gamla klassiska studentsången om den ljusnande framtiden.

Annons

Det är festligt med skolavslutningar. I synnerhet studentexamen. Nästan något trotsigt.

Mitt i den galopperande ungdomsarbetslösheten, rusar ett gäng glada ungdomar ut och sjunger om en ljusnande framtid.

För några korta dagar är det som om hela tillvaron är fylld av fest, sång och glada upptåg. Som om varje dag resten av livet kommer att inledas med en betagande champagnefrukost och avslutas med en bedårande bal långt inpå småtimmarna.

Som om allt skulle vara möjligt.

Är de inte riktigt kloka?

Har de inte hört politikernas dystra tal om finanskris och alarmerande siffror om ungdomsarbetslösheten? Hur de skyller på varandra? Och står lika tomhänta när det gäller att förändra läget. Oavsett vilket parti de kommer från.

Men på studentdagen är allt möjligt. Det gäller bara att bestämma vad man vill göra resten av sitt liv.

Så enkelt är det väl ändå inte? Det kan man väl möjligen påstå i en tidningsledare. Verkligheten är betydligt mer komplicerad utanför tidningsledarens glashus.

Det är inte "så bara" att bestämma. Och man kan kanske inte göra allt man vill.

Visst är det så. Men samtidigt handlar rätt mycket om att ta ansvar för sitt eget liv och göra något av det. I stället för att bara låta livet ha sin gång utan att försöka påverka.

Någonstans vet vi alltför väl att allvaret, slitet, jobbet, svårigheterna, besvikelserna, konflikterna och motgångarna väntar. Det måste trots allt sägas också på studentdagen.

Visst finns det svårigheter och begränsningar, men möjligheterna är ofta större. Om vi vågar lyfta blicken och se. Och vågar satsa.

Det finns så måna besserwissrar som höjer ett varnande finger och trycker ner alla drömmar med Jantelagens tro inte att du är något.

Men strunta i det! På studentdagen finns bara möjligheter. I den meningen borde varje dag vara en studentdag. För alla åldrar.

Vi måste tillåta oss dagar av sorglöshet. Vi måste bejaka livskraften och glädjen när den drabbar utan att gardera oss och låta den kyliga klokheten kväva glädjen. Den klokhet som poeten Nils Ferlin liknar vid "en gubbe så framsynt och klok, att rosor och akvileja förfrysa".

Den bilden gillar jag. Så gubbe jag är. Förhoppningsvis inte alltför klok.

Visst behöver vi klokhet, men inte den sortens klokhet som får entusiasm och sorglöshet att förfrysa och stelna.

I dessa dagar rusar studenterna ut på stan i festyra. Efter sommaren kommer de allra flesta att rusa vidare för att göra nya upptäckter och erfarenheter. Ibland höjs beklagande röster över att de flyttar från våra kommuner.

Men beklaga inte. Uppmuntra i stället upptäckarglädje och nyfikenhet. Bortom kommungränser och nationsgränser.

Däremot är det viktigt att de unga får en så positiv bild av sin hemkommun att de kan tänkas återvända någon gång senare i livet.

Studentexamen. En dag då allt är möjligt. En dag då förhoppningsvis ingen lyssnar till klokhetens gubbe som höjer sitt varnande finger mot djärva drömmar och trotsig framtidstro.

Det finns tyvärr många vuxna som beklagar sig idag över att de lyssnade till klokhetens gubbe och aldrig vågade leva sin dröm. Hoppas dagens studenter inte begår det misstaget.

Mer läsning

Annons