Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga skyddslösa mot okunskap

/

Tonårstjejer tror inte att de kan bli gravida.
Av denna häpnadsväckande nyhet kan man dra flera slutsatser, varav en är viktigast: Sexualundervisningen i länets skolor har totalt misslyckats med sitt syfte.

Annons

Nämligen att få flickor och pojkar att lära känna sina kroppar, vara varsamma med sig själva och varann och poängtera att varje flicka – och pojke – bestämmer över sin egen kropp.

Svenska Dagbladet redogjorde i onsdags för en rapport som visar att Sverige har det näst högsta antalet tonårsrapporter i Europa. Endast England och Wales har fler. Detta trots att tonårsaborterna minskar över tid i landet.

De geografiska skillnaderna är stora. Och eftersom Gävleborgs län har egenheten att befinna sig i toppen, eller botten beroende på hur man ser det, på alla former av negativa kurvor så är inte situationen annorlunda när det kommer till aborter.

Att avbryta en graviditet är vanligast bland tjejer i Gävleborgs län. Ovanligast i Jönköping.

Yvonne Östholm-Wejbro på ungdomsmottagningen i Gävle söker förklaringar i länets samhällsstruktur och förutsättningar. Hög ungdomsarbetslöshet, låg utbildningsnivå och att vi också toppar självmordsstatistiken bland unga, fostrar inte generationer med gott självförtroende och orubblig självkänsla.

Självfallet har hon rätt. Men det är inte hela sanningen.

Andra ungdomsmottagningar visar att tonårsflickorna inte ens tror att de kan bli gravida. De är osäkra på hur kroppen fungerar, de har dålig koll på sin menscykel och ägglossning.

Smartphone-företagen erbjuder nu mens-appar så att tjejer lättare ska kunna hålla reda på sina perioder. Det är säkert bra eftersom ungdomar lever merparten av sin vakna tid genom mobilen.

Fast problematiken är djupare än så. Ingen app i världen kan skydda dem från oskyddat sex och oönskad graviditet.

En 15-årig flicka ska inte behöva genomgå en abort rent medicinskt, inte ställas inför ett så svårt beslut och behöva brottas med de funderingar och tankar som kommer i kölvattnet. Inte 2012. Om det går att undvika.

För en tid sedan fördömde jag landstingets beslut att ta bort subventioner av preventivmedel för länets unga kvinnor.

Det var Hudiksvalls ungdomsmottagning som larmade om att tjejer inte hade råd med p-piller och i stället valde gamla, billigare varianter med många fler biverkningar. Landstingets filosofi gick ut på att det var ett bra sätt att spara pengar.

Tänk om konsekvenserna i stället blev oskyddad sex, oönskade graviditeter och aborter i stället?

Då har verkligen det kortsiktiga vinsten förbytts till brakförlust.

Regelbunden sex- och samlevnadsundervisning från mellanstadiet och upp till gymnasiet borde vara en självklarhet. I alla skolor.

Det räcker inte att vara duktig i matte. Det gäller att förstå hur man använder mattekunskapen, till exempel genom att hålla koll på hur många dagar och veckor det gått sedan utebliven mens.

Och för att bli en hel människa måste man också undervisas i hur man respektfullt behandlar varann och vad man själv har för rättigheter och skyldigheter.

Så att inte tonårskärleken ofrivilligt påverkar resten av ens liv.

Mer läsning

Annons