Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Total tystnad om Rysslands storövning

Tystnaden i svensk och europeisk press har varit bedövande. Trots att Ryssland nu har en enorm beredskapsövning som inte annonserats i förväg, handlar medierapporteringen om små Nato-övningar som är sedan länge inplanerade och som sker öppet. Samtidigt kommenteras Natos övningar av olika Putin-ursäktare.

Annons

Sergej Shoigu inspekterar sina trupper på segerdagen.

Tysklands socialdemokratiska utrikesminister Frank-Walter Steinmeier säger till Bild am Sonntag att ”vi behöver inte förvärra situationen ytterligare genom sabelskrammel och krigsrop” samt att ”den som tror att en symbolisk tankparad vid alliansens östra gräns kommer medföra säkerhet misstar sig.” Budskapet är en kalldusch till Polen och de baltiska staterna.

I Sverige frustar kulturchefen Åsa Linderborg i Aftonbladet av ilska under rubriken ”Nato-älskare får härja fritt”. Det handlar om Baltopsövningen och att DN:s Mikael Holmström har varit ute på ett reportage. Baltops har genomförts 44 gånger och sker i år i Finland, Sverige och Polen för att träna deltagande i multinationella sammanhang. Totalt deltar 17 nationer och 6000 man.

Läs mer: Oops, Åsa Linderborg did it again

Dessutom har Anaconda just avslutats i Polen med 31 000 man från 24 länder, med observatörer på plats från bland annat Ryssland och Vitryssland.

Polska militärer paraderar med deltagande länders flaggor i övningen Anaconda.

Detta ”sabelskrammel” ska jämföras med att Ryssland nu genomför en beredskaps- och mobiliseringskontroll som omfattar hela försvarsmakten. Ja, du läser rätt.

Beredskapsövningar är inte föranmälda och utan utländska gäster. Just den här övningen omfattar samtliga militärdistrikt och försvarsministern Sergej Shoigu har beställt en ”fullständig inventering av vapen och utrustning”. Hur många som faktiskt kallats in för att göra denna inventering har inte Ryssland kommunicerat, men ”A-förbanden” är ca 770 000 man och reserven består av över 2 miljoner man. I Rysslands rök och spegelvärld har man medvetet valt att mörka siffran för att skapa spekulationer.

Tillägg: Uppgifterna om reservinkallning har varierat de senaste dagarna i ryska medier. Läs Jägarchefens blogg för djupare spekulation och mer uppgifter om antal.

Den 20:e har också det ryska säkerhetsrådets ledare general Nikolaj Patrusjev, tidigare chef för FSB, kallat till ett möte i Kaliningrad för att diskutera ”hot mot nationell säkerhet i Kaliningradområdet”.

Övningens sista dag är heller ingen slump, 22:a juni är 75-årsdagen av Tysklands anfall på Sovjetunionen 1941. Den ryska propagandan påpekar gärna att ”Ryssland gör allt för att historien inte ska upprepa sig”, vilket utifrån faktiska numerärer handlar om ingenting annat än propagandamytbildning.

Segerdagen mot Tyskland firas.

Medan Ryssland demonstrerar förmåga att göra total mobilisering, provkör landstingningsfartyget Ivan Gren i Östersjön och rustar i divisionsstorlek så är Natos respons fortfarande försiktig. Förstärkningarna som ska beslutas på toppmötet i Warszawa i juli handlar om fyra multinationella bataljoner till de baltiska staterna och Polen.

Läs mer: Finlands Natoutredning - säkrare med medlemskap

Bara en hårdhudad propagandist kan påstå att Natos styrkor utgör ett hot mot Ryssland. Och den som tror att Nato, likt Steinmeier, ägnar sig åt sabelskrammel får verkligen anstränga sig att slå dövörat till för att inte höra stridsvagnsrasslet från Ryssland.

Den ryska aktiviteten har ett tydligt syfte. Natos generalsekretare, socialdemokraten Jens Stoltenberg, sade rakt ut i veckan i en intervju i Bild att det Ryssland gör är att genom ”massiv militarisering” vid Natos gränser försöka skapa en intressesfär genom militära medel.

Läs mer: Vad säger Ryssland egentligen

Samtidigt är Ryssland mästerligt på att kombinera ord och handling för att uppnå reflexiv kontroll, att påverka vår beslutsprocess så att vi fattar beslut som är gynnsamma för Kremls sak. I detta spel gör Steinmeier och Linderborg precis det som Ryssland hoppas på att de ska göra. Men en sak har Steinmeier rätt i; ”symbolisk tankparad” medför inte säkerhet.

Synd bara att Steinmeier och många andra i Europa har svårt att dra rätt slutsatser, det gäller även partierna i den svenska försvarsuppgörelsen.

Läs mer: Sverige snackar, Finland agerar

Tillägg: Vad jag har fått veta så har en tidningsredaktion skrivit om övningen innan HelaHälsingland.se gjorde det. Det är SvD som skrev om det här . Därefter har Expressen skrivit om det.

Det behövs en försvarsuppgörelse 2.0 som går mycket längre än 1.0

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte succén Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#11 Brexitspecial

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons